Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Načelnicima dodijeljene odluke o sufinanciranju

Općine povukle sredstva: za 15 projekata komunalne infrastrukture četiri milijuna kuna

Foto: bpz.hr
Nakon dodjele odluka održana je i edukacija službenika županijske uprave o novostima u sustavu izdavanja dozvola e-Dozvola

Državna tajnica Ministarstva graditeljstva Dunja Magaš u županijskoj je vijećnici načelnicima petnaest općina dodijelila odluke o sufinanciranju projekata gradova i općina namijenjenih poticanju razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanju komunalnog standarda na području Brodsko-posavske županije. Za sufinanciranje svih 15 projekata s područja Brodsko-posavske županije osigurano je više od četiri milijuna kuna.

projekt ForBioEnergy Biogoriva su dugoročno isplativija, a bolja su i za okoliš

Odobrili 181 prijedlog

– Ministarstvo je u veljači objavilo Javni poziv za jedinice lokalne samouprave za sufinanciranje njihovih komunalnih projekata. Javilo se 407 jedinica lokalne samouprave i pristigla su 574 projektna prijedloga za uređenje groblja, postavljanje javne rasvjete, asfaltiranje cesta i pješačkih staza te nabavu komunalne opreme. Povjerenstvo je izabralo 181 projekt, a neizmjerno sam sretna što je među njima i 15 projekata iz Brodsko-posavske županije koje će ministarstvo sufinancirati ukupnim iznosom od 4,090.000 kuna – istaknula je tom prigodom državna tajnica Dunja Magaš.

Općina Okučani tražila je sredstva za gradnju komunalne infrastrukture. Prema riječima općinskog načelnika Ace Vidakovića, riječ je o još jednom hvalevrijednom projektu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

– Svi ovogodišnji projekti jako su nam bitni, a sredstva ćemo uložiti u gradnju ceste, odnosno parkirališta Doma zdravlja u Okučanima. Trudimo se pripremiti što više projektne dokumentacije jer je naša zadaća skrbiti o ljudima koji su ostali na našim područjima. Priče o kanalizaciji i vodovodu već su prošlost jer je to sada nešto bez čega ne možemo, ali moramo i dalje raditi i stvarati bolje uvjete. Moramo skrbiti o ljudima koji su ostali na našem području – kazao je Vidaković.

Potpora Neće biti 
spajanja bolnica i odjela

Među “odabranima” našla se i općina Oriovac, koja je za svoj komunalni pogon tražila traktor i dva priključka.

– Konkretno, radi se o priključku za košenje, jer imamo puno zelenih površina, te ralici za zimsko čišćenje snijega. Izuzetno smo sretni, zahvalni i zadovoljni. Ministarstvo će nam u kupnji pomoći sa 195 tisuća kuna, ali dodat ćemo i svojih 40 posto iz proračuna. U tijeku je postupak javne nabava i čekamo ponude. Puno će nam to značiti jer imamo velik komunalni pogon – kazao je načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić naglasio je kako je suradnja sa svim gradonačelnicima i načelnicima jako dobra te kako oni dobivaju sredstva za sve više projekata sufinanciranjem iz ministarstva te europskih fondova.

Dobar projekt put do novca

– To govori da su shvatili da je dobar projekt put do izvora financiranja. Projekti se odnose na komunalnu infrastrukturu, koja je načelnicima i najpotrebnija. To su preduvjeti za razvoj gospodarstva. Općine i županije ne mogu graditi tvornice, ali mogu na ovaj način pridonijeti boljim uvjetima za privlačenje investitora. Svako odugovlačenje izdavanja dozvola ih odbija, a s e-dozvolama postupak se itekako ubrzava i pojednostavljuje – rekao je Marušić.

2. Regionalni skup o pripremi projekata EU od interesa za prehrambeno-prerađivački sektor S Agrotehnološkim centrom i novim sustavima navodnjavanja dobit ćemo novu kvalitetu

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković čestitao je načelnicima na dodijeljenim odlukama i zahvalio državnoj tajnici na zalaganju da što više projekata iz Brodsko-posavske županije bude prihvaćeno na objavljenom javnom pozivu. Nakon dodjele odluka održana je i edukacija službenika županijske uprave o novostima u sustavu izdavanja dozvola e-Dozvola. Uvid u faze izdavanja građevinskih dozvola bit će omogućen svim sudionicima u projektu, čime bi trebali biti skraćeni rokovi te troškovi izdavanja dozvola s obzirom na bržu komunikaciju i digitalni format dokumentacije.