Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
2. Regionalni skup o pripremi projekata EU od interesa za prehrambeno-prerađivački sektor

S Agrotehnološkim centrom i novim sustavima navodnjavanja dobit ćemo novu kvalitetu

Foto: Branimir Bradarić
Na skupu je istaknuto da Hrvatska ne može biti konkurentna na svjetskoj razini u proizvodnji žitarica ili trajnih proizvoda, ali može u segmentu svježe hrane koja je odmah spremna za pripremu i jelo

Kada je riječ o gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije, dva strateška sektora, i to drvo- prerađivački i prehrambeno-prerađivački čine oko 17 posto gospodarstva u županiji. Upravo stoga je Razvojna agencija VSŽ-a pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije organizirala 2. Regionalni skup o mogućnostima pripreme projekata Europske unije od šireg interesa za prehrambeno-prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema.

Izborna skupština Drvnog klastera Vukovarsko-srijemske županije Nedostatak drvne sirovine koči rast drvoprerađivača i usporava zapošljavanja

Deset strateških projekata

– Mi imamo 10 strateških projekata koje je usvojila županijska Skupština, a dva se odnose na prehrambeno-prerađivački sektor. Jedan je gradnja Agrotehnološkog centra u Cerni koji će služiti za preradu voća i povrća. Ukupna vrijednost toga projekta je 50 milijuna kuna, a on će omogućiti i skladištenje voća i povrća te mogućnost njihove kasnije prodaje izvan sezone. Drugi projekt su sustavi navodnjavanja. Trenutačno se radi na dvije lokacije, a u pripremi su još dvije. Kada završe ti projekti, imat ćemo oko 6000 hektara poljoprivrednih površina koje navodnjavamo – rekao je ravnatelj Razvojne agencije Ilja Cota.

Na skupu je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao da županijske vlasti, agencija i udruge slažu kockice s ciljem rješavanja problema u prehrambeno-prerađivačkom sektoru.

Primanje Župan Božo Galić obećao pomoć nagrađenim sportašima

– U tijeku su provedbe projekta gradnje Agrotehnološkog centra kao i sustava navodnjavanja koji će omogućiti ne samo bolje prinose poljoprivrednih proizvođača nego i skladištenje proizvoda. Sve to ostvarujemo u suradnji s resornim ministarstvima. Ti projekti, kao i drugi koje pripremamo, donijet će novu kvalitetu ovom sektoru na području Vukovarsko-srijemske županije – rekao je župan Galić.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš govorio je o ključnim rezultatima analize strateških projekata za gradnju konkurentnih lanaca vrijednosti u hrvatskoj proizvodnji i preradi hrane s naglaskom na Slavoniju, Baranju i Srijem, istaknuvši da rezultati govore da Hrvatska ne može biti konkurentna na svjetskoj razini u proizvodnji žitarica ili trajnih proizvoda.

Obilježavanje 30. svibnja Dan branitelja Vukovarsko-srijemske županije

Osigurano 1,5 milijardi kuna

– Možemo biti konkurentni u segmentu svježe hrane koja je odmah spremna za pripremu i jelo. Da bi se to sve realiziralo, potrebno je napraviti cijeli set aktivnosti od logistike, istraživanja razvoja, dizajna proizvoda do istraživanja navika potrošača. Hoćemo li mi to i kako iskoristiti, to je na svima nama. Zna se što treba napraviti država, što lokalna uprava, što akademska zajednica, kao i što trebaju napraviti poduzetnici – rekao je Tomislav Radoš.

Pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić kazao je da Hrvatska iz fondova EU u proračunskom razdoblju 2020. - 2023. ima osigurano 1,5 milijardi kuna bespovratnih sredstava što će svakako doprinijeti pomaku u proizvodnji. 

Županijska tvrtka Agro-klaster predstavila plan za novu proizvodnju i zapošljavanje Uskoro ćemo biti poznati i po proizvodnji jaja iz slobodnog uzgoja