Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Izborna skupština Drvnog klastera Vukovarsko-srijemske županije

Nedostatak drvne sirovine koči rast drvoprerađivača i usporava zapošljavanja

Foto: Branimir Bradarić
Cilj klastera upravo je pomoći našim tvrtkama da budu konkurentne na tržištu, da budu sposobne kupiti sirovinu i da u dogovoru s Hrvatskim šumama sirovina s ovog područja ostane ovdje, rekao je predsjednik klastera Josip Faletar

Drvoprerađivači s područja Vukovarsko-srijemske županije i dalje se suočavaju s nizom problema koji im otežava svakodnevno poslovanje. Kao osnovni problem istaknut je nedostatak drvne sirovine što zaustavlja rast i djelotvornost tvrtki, usporava zapošljavanja te koči izlaznost na tržište gotovih proizvoda. Sve to pak onemogućava daljnju modernizaciju pogona i smanjenje troškova te dovodi do novih problema zbog kojih proizvođači nisu konkurentni na tržištu. Drvoprerađivači su u konačnici prinuđeni i odbijati nove poslove.

Primanje Župan Božo Galić obećao pomoć nagrađenim sportašima

Nezadovoljni stanjem

– Drvna industrija u našoj je županiji vrlo važan gospodarski segment i mi drvoprerađivači smatramo da se moramo držati zajedno i zajednički nastupati kako bismo osigurali što veće količine sirovine. Cilj klastera upravo je pomoći našim tvrtkama da budu konkurentne na tržištu, da budu sposobne kupiti sirovinu i da u dogovoru s Hrvatskim šumama sirovina s ovog područja ostane ovdje – rekao je predsjednik klastera Josip Faletar.

Dodao je da u 2018. i 2019. u odnosu na 2017. godinu imaju 25 posto manje sirovine te da s takvim stanjem nisu zadovoljni.

– Samo bi Spačva, kada bi dobila tražene količine sirovine, mogla zaposliti još 200 radnika. Mišljenja smo da drvo treba prerađivati tamo gdje se i posiječe i to u proizvode visokog stupnja finalizacije i visoke dodane vrijednosti – istakao je Faletar.

Na Izbornoj skupštini Drvnog klastera zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije Josip Dabro najavio je da će Županija nastojati pronaći način da pomogne domaćim drvoprerađivačima.

Obilježavanje 30. svibnja Dan branitelja Vukovarsko-srijemske županije

– Činjenica je da drvna industrija naše županije ima problem s kvotama sirovine i svi zajedno moramo pronaći način kako te probleme i riješiti. Mi kao Županija možemo izvršiti određene pritiske prema institucijama kako bismo pomogli prerađivačima, odnosno kako bi sirovina s našeg područja bila raspodijeljena tvrtkama na našem području – kazao je Dabro.

Komentirajući riječi drvoprerađivača, voditelj Uprave šuma podružnice Vinkovci Damir Dekanić pojasnio je da najveći dio sirovine drvnoj industriji osiguravaju Hrvatske šume. Dodao je kako on, kao voditelj vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma, ne može napraviti mnogo jer se o natječajima odlučuje na državnom nivou, a kriteriji i uvjeti su ranije određeni.

– Ja mogu utjecati na to da podržim naše proizvođače da se bolje organiziraju između sebe, zajednički nastupe prema institucijama i izbore se za svoje potrebe. Osobno ću se uvijek zalagati da se sirovina koja se proizvede ovdje i preradi ovdje, ali i finalizira na našem području, a ne da netko prepili trupac i proda ga negdje dalje – kazao je Dekanić.

U vrhu po povlačenju novca iz fondova EU Županija dosad raznim projektima povukla 2,7 milijardi eura

Povećan broj članova

Na sjednici Drvnoga klastera jednoglasno je usvojeno izvješće o radu za 2018., financijsko izvješće za 2018., te financijski plan i plan rada za 2019. S obzirom na to da je istekao mandat izabranim članovima tijela Udruge, donesene su odluke o izboru i imenovanju pa je tako predsjednik Uprave tvrtke Spačva d.d. Josip Faletar izabran za novog-starog predsjednika klastera. Vlasnik tvrtke Šiška d.o.o. i suvlasnik tvrtki Šišarka d.o.o. i Alpi-aviation d.o.o. Mijo Ćošković izabran je za dopredsjednika, a direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Ivan Ambroš za menadžera klastera. U članstvo su primljena i dva nova člana: tvrtke Patos d.o.o. i Trokut d.o.o. čime je broj članova Drvnog klastera Slavonski hrast iz redova drvoprerađivača, obrazovnih i znanstveno-istraživačkih institucija, gradova, općina, županije i razvojnih agencija došao do 37.

Županijski čelnici na obljetnici 15 godina članstva Poljske u EU Galić: Zahvaljujući Velikopoljskoj regiji uspješno provodimo razvojne projekte uz pomoć novca EU