Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županijski čelnici na obljetnici 15 godina članstva Poljske u EU

Galić: Zahvaljujući Velikopoljskoj regiji uspješno provodimo razvojne projekte uz pomoć novca EU

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Posjet Poznanju župan Galić iskoristio i za razgovore o produbljivanju suradnje

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, sa suradnicima, sudjelovao je u poljskom gradu Poznanju na Okruglom stolu pod nazivom „Europa sutra – kako učinkovito reagirati na izazove s kojima se suočava suvremena Europa nakon 2020.“. Okrugli stol održan je u povodu 15 godina od ulaska Poljske u Europsku uniju, a tom prilikom u Poznanju, koji je i središte Velikopoljskog vojvodstva, održan je sastanak Europskih regija koje su partneri ove poljske regije.

Sjednica županijskog Stožera civilne zaštite Peta obljetnica katastrofalnih poplava održat će se u Gunji

Župan istaknuo važne projekte

Iz Županije podsjećaju da su 2013. potpisali Sporazum o suradnji s Velikopoljskim vojvodstvom. Suradnja je usmjerena na mnoga područja, a najviše na razmjenu iskustava u povlačenju sredstava iz fondova EU. U prvom dijelu okruglog stola raspravljalo se o društveno-gospodarskim aspektima članstva Poljske u EU, o tome kakvo je trenutačno stanje Europe, o 15 godina članstva Poljske u EU, o tome kako članice EU vrednuju članstvo Poljske kao i o koristi za Europske regije od njezinog članstva u EU u posljednjih 15 godina. U drugom dijelu vodila se rasprava na teme: Europa nakon 2020. - scenarij za Uniju. S kojim se izazovima suočava suvremena Europa? Kamo idemo? Što nova financijska perspektiva poslije 2020. može donijeti regijama članicama.

Govoreći na okruglom stolu Galić je kazao da je Hrvatska najmlađa članica Europske unije te da smo napravili veliki iskorak kada je riječ o privlačenju sredstava iz fondova EU.

Župan Božo Galić s načelnikom Antom Gutićem OPĆINA GUNJA Predstavit će projekte za zaštitu od poplava, uredit će se svetište...

– Bez obzira na tešku situaciju i odlazak ljudi stanovnici naše županije ipak osjećaju boljitak Republike Hrvatske nakon ulaska u EU jer smo uz prijateljsku Velikopoljsku regiju naučili provoditi razvojne projekte uz pomoć sredstava EU, što oni uspješno čine – rekao je Galić.

Pri tome je spomenuo niz uspješno realiziranih projekata, ali i brojne projekte koji se pripremaju jer su od strateške važnosti za ovaj kraj. Posebno je istakao koridor Vc, Srijemsku graničnu transverzalu, Zračnu luku Osijek, željezničku prugu Vinkovci – Zagreb kao dio koridora X te iskorištavanje potencijala rijeka Dunav i Sava i gradnju plovnih putova i kanala. Isto tako je istaknuo značaj geostrateškog položaja Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije u sigurnosnom smislu te pristupanju RH Schengenskom sustavu, kojemu se prilagođavamo. Po Galićevim riječima realizacija ovih projekata, kao i brojnih drugih koji se provode, rezultirat će podizanjem kvalitete života građana s područja VSŽ-a, ali i istoka Hrvatske uopće.

Vožnja biciklom, cikloturizam Cikloturizam Potpisan ugovor za razvoj cikloturizma u županiji

Hrvatski dres za Wozniaka

Iz Vukovarsko-srijemske županije ukazuju na to da je poznato da je Poljska, koja je pristupila Europskoj uniji 2004., uspjela odlično iskoristiti ponuđena sredstva iz fondova EU. Poljska ima 38 milijuna stanovnika te 16 vojvodstava među kojima je Velikopoljsko vojvodstvo, jedna od najrazvijenijih regija u Poljskoj i drugo vojvodstvo po veličini, a treće po broju stanovnika - ima ih 3,4 milijuna.

Posjet Poljskoj Galić je iskoristio i za razgovore o produbljivanju suradnje između naše županije i ovoga vojvodstva te je rečeno da su brojne mogućnosti otvorene. Tom prigodom župan je uručio Maršaleku Wozniaku prigodni poklon – dres hrvatske reprezentacije, u znak podrške koju su nam pružali tijekom nastupa Hrvatske na nogometnom SP-u lani u Rusiji.

Objavljen Javni poziv za sufinanciranje poduzetnika Dijele bespovratnih 900.000 kuna – cilj je očuvanje radnih mjesta, veća zaposlenost