Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županijska tvrtka Agro-klaster predstavila plan za novu proizvodnju i zapošljavanje

Uskoro ćemo biti poznati i po proizvodnji jaja iz slobodnog uzgoja

1/2
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Prednost projekta je to što se za uzgoj koka nesilica ne mora koristiti zemlja pogodna za ratarstvo ili stočarstvo, nego se mogu iskoristiti velike okućnice, šljivici i slične lokacije širom županije

Hrvatska, a posebno Slavonija, imaju velike potencijale za proizvodnju jaja iz slobodnoga uzgoja. Prepoznali su to i u Agro–klasteru, tvrtki čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija, koja u ovoj proizvodnji vidi velike mogućnosti za brojne proizvođače, ali i županiju uopće.

Posjetitelji su mogli uživati u brojnim specijalitetima od crne svinje, a neke od njih pripremio je i poznati hrvatski kuhar Tomislav Špiček U Drenovcima održan prvi Fajferica Gastro Show ‘Meso crne svinje nije štetno za zdravlje, uzgajaju se na otvorenom, bez GMO-a...’

– Svjedoci smo činjenice da su nam sela sve praznija kao i niz gospodarskih objekata. Napuštene su kuće i dvorišta. Sve to mi smo prepoznali kao mrtvi kapital i neiskorišteni resurs u sklopu projekta proizvodnje jaja iz slobodnoga uzgoja. Smatramo kako u ovoj proizvodnji imamo velike šanse za stvaranje nove vrijednosti kao i rast broja zaposlenih – rekao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Bez velikih ulaganja

Zanimanje za ovakvu vrstu jaja pokazali su i hoteli iz Istre i Dalmacije. Potrebe za njima su sve veće, a i gosti hotela žele ih na svojim tanjurima. Prvi kontakti već su uspostavljeni te bi s početkom realizacije projekta moglo doći do još jačeg povezivanja. I zainteresirani za ovu proizvodnju se javljaju tako da, kako kaže Podolar, sve ide u smjeru da bi Vukovarsko-srijemska županija uskoro mogla postati prepoznatljiva i po proizvodnji jaja iz slobodnog uzgoja.

– Kada postavimo određena pravila, propišemo uvjete i pretpostavke vidjet ćemo kolika brojka zainteresiranih će biti. Očekujemo kako ćemo imati 20 – 30 zainteresiranih kooperanata za proizvodnju koji će imati do 4000 koka nesilica. Još nekih 5000 – 6000 koka nesilica imat ćemo u vlastitoj proizvodnji. Sve skupa planiramo proizvodnju tri do četiri milijuna jaja godišnje – kazao je Podolar.

Foto: Branimir Bradarić

Poučeni iskustvima s proizvodnjom češnjaka, gdje je županija osiguravala sadni materijal, na sličan način se planira pomoći i početak proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja. Očekuju da jedinice lokalne samouprave pronađu modele sufinanciranja, a do matičnog jata dolazilo bi se i kroz povoljne kredite banaka.

– Cijeli projekt je iznimno zanimljiv jer ne traži velika ulaganja tako da bi u njemu puno naših sumještana moglo sudjelovati – istakao je Podolar.

Profesor s Agronomskog fakulteta iz Zagreba Zlatko Janječić kazao je kako su potencijali Hrvatske u ovakvoj proizvodnji golemi i, što je također važno istaknuti, najvećim dijelom neiskorišteni. Pri tome je posebno važno što se za projekt mogu iskoristiti zemljišta koja nisu pogodna za ratarsku ili stočarsku proizvodnju, odnosno, da se za uzgoj koka nesilica mogu iskoristiti velike okućnice, šljivici i slične lokacije širom županije.

Razvijanje suradnje Županijsko izaslanstvo u posjetu Donjoj Bavarskoj

– Hrvatska ima svega pet posto jaja iz slobodnog uzgoja dok se u Europi taj udio kreće oko 20 posto. Pri tome interes za slobodni način uzgoja raste iz dana u dan što pokazuje interes hotela, restorana ali i trgovačkih lanaca koji ih sve više traže. Uz to, takva proizvodnja stvara i dodatnu vrijednost, a samim tim i veću zaradu – pojasnio je Janječić dodajući kako eksploatacija koka nesilica danas traje i do 90 tjedana.

Brojni zainteresirani

Predsjednik skupštine braniteljske zadruge Graz iz Bogdanovaca Tihomir Tadijanović, koji je bio jedan od sudionika predavanja, rekao je kako će ovoj zadruzi kooperacija s Agro-klasterom pomoći za bolji plasman jaja jer ih ova zadruga već proizvodi iz slobodnoga uzgoja.

Da je riječ o interesantnoj temi, pokazalo je i to da su sudionici na predavanju bili gradonačelnici i načelnici, te predstavnici razvojnih agencija, lokalnih razvojnih grupa i drugih institucija s područja županije. 

U vrhu po povlačenju novca iz fondova EU Županija dosad raznim projektima povukla 2,7 milijardi eura