Fajferica Gastro Show naziv je manifestacije koja je prvi put održana u Drenovcima, selu u Cvelferiji, a koja je bila posvećena autohtonoj crnoj slavonskoj svinji koja je sve popularnija.
Županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić kazao je da se i na taj način želi promovirati priča o fajferici koja je sve popularnija, dijelom zahvaljujući medijima, a opet popularnost duguje i neospornoj kakvoći mesa jer se uzgaja na otvorenom. Ukazao je i na veliki i neiskorišteni potencijal koji se može ostvariti za mala poljoprivredna gospodarstva, ali i za turizam pa i gospodarstvo u cjelini.
– Ovom manifestacijom željeli smo razbiti mit o štetnosti svinjskoga mesa na ljudsko zdravlje jer se svinja uzgaja na prirodan način, bez GMO-a i antibiotika što znači da crna svinja prenosi pozitivna svojstva. Stoga nastojimo na prihvatljiv i primamljiv način promovirati meso slavonske svinje i izvan granica naše županije – rekao je Matić.
Sve u znaku crne, vino, pivo...
Bio je to, kako je rečeno, „dan crnih užitaka uz GMO free, antibiotik free, antistress free…“. Organizatori su za Gastro Show Fajferica pripremili predstavljanje niza crnih užitaka! Zato se pored crnih slavonskih svinja uživalo i u crnom vinu, crnim pivima, crnoj čokoladi i slasticama s makom, a bilo je prilike i za igru s hrvatskim ovčarom, neizostavnim crnim psom svakoga svinjogojca. Posjetitelji su se mogli upoznati i s kandžijašima te provozati se u svečanim seljačkim kolima s vranim lipicancima. Uz kušanje nekoliko jela od autohtone crne slavonske svinje osigurana je demonstracija i pripremanje hrane, a održano je i niz radionica, edukativnih, zabavnih i sportskih programa.
– U cijelosti se borimo za napredak poljoprivredne proizvodnje u našoj županiji kao i za skraćivanje lanca opskrbe, kako bi proizvodi mogli biti na izravan način dostupni kupcima. Nastojimo da se projekti financiraju putem fondova Europske unije. Naš cilj je kvalitetan proizvod, a ne industrijska proizvodnja i za to imamo sve uvjete – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.
S obzirom na to da fajferica ima iznimno kvalitetno meso koje se priprema u vrhunskim hotelima i restoranima, u Drenovcima je bio i jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara Tomislav Špiček koji je pripremio neke od specijaliteta s ovom vrstom mesa. U Drenovcima je bio i poznati hrvatski sommelier Mario Meštrović koji je održao i radionicu za ugostitelje.
Matić je kazao i da se fajferica kao pasmina razlikuje od suvremenih hibrida po načinu držanja i načinu hranidbe, proizvodnim svojstvima, ali još važnije po filozofiji proizvodnje hrane utemeljenoj na održivom razvoju i očuvanju prirodne i kulturne baštine. To pokazuje i dokazuje projekt LENA koji provodi Vukovarsko-srijemska županija, zahvaljujući kojem žele EU upoznati s fajfericom.
Četiri besplatne edukacije
– Projekt LENA za cilj ima poticanje održivog korištenja prirodne i kulturne baštine i resursa. U projektu sudjeluje 13 partnera iz sedam podunavskih zemalja. Svaki od partnera je u projektu imao svoje pilot-područje, a pilot-područje naše Županije bilo je posvećeno promociji crne slavonske svinje – fajferice. Neke od naših glavnih aktivnosti bile su i besplatne edukacije za uzgajivače crne slavonske svinje te su održane u četiri grupe na četiri različite lokacije (Svinjarevci, Drenovci, Otok, Babina Greda) kako bi što više uzgajivača moglo sudjelovati – rekao je voditelj projekta Ivan Domac.