Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Nastavak povezivanja “zelene” i “plave” Hrvatske

Slavonske suhomesnate delicije, domaća jaja, kolači, med, vina, voćne rakije... predstavljeni na Krku

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Slavonske delicije bit će još više zastupljene u ponudi hotela i restorana na našoj obali, a one su već našle svoje mjesto u hotelima Valamar Rivijere jer ih turisti sve više traže

Vukovarsko-srijemska županija i županijsko poduzeće Agro-klaster nastavljaju s aktivnostima predstavljanja poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u OPG-ima na području županije. U sklopu tih aktivnosti autohtoni slavonski proizvodi od suhomesnatih delicija, domaćih jaja, kolača, meda, vina, sokova, voćnih rakija i likera do raznih vrsta sireva i začina, kao što je luk češnjak te mljevena crvena paprika, ali i gastronomski specijaliteti predstavljeni su i u hotelu Malin u Malinskoj, na otoku Krku.

Županija subvencionira postavljanje električnih priključaka za dva OPG-a Jači priključak za nove planove: OPG Balić gradio bi hladnjaču, a OPG Asić povećat će mužnju na 300 ovaca

Promocija proizvoda

Među proizvodima je i crni češnjak, relativno novi proizvod koje je počeo uzgajati OPG Marijana Balića iz Ilače. Degustirane su i različite gastronomske slavonske delicije, od crne slavonske svinje, kao i delicije poput "tačaka" koje je pripremila Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije.

– Ovo je nastavak povezivanja „zelene“ i „plave“ Hrvatske zato da se turistički kapaciteti na Jadranu opskrbljuju našim domaćim proizvodima. Slavonske delicije bit će još više zastupljene u ponudi hotela i restorana na našoj obali, a one su već našle svoje mjesto u hotelima Valamar Rivijere jer ih turisti sve više traže – rekao je župan Božo Galić.

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar kaže kako oni, zajedno sa županijom, već neko vrijeme rade na promociji poljoprivrednih proizvoda s područja Vukovarsko-srijemske županije i samim tim uspostavljanjem bolje suradnje između „zelene“ i „plave“ Hrvatske.

Bogat program Više od 20 kazališta na Lutkarskom proljeću u Vukovarsko-srijemskoj županiji

– Interes hotelijera postoji i već su sklopljeni neki dogovori. U tijeku su razgovori s još nekim hotelijerima tako da se svi nadamo kako će iz godine u godinu sve veći broj slavonskih proizvoda biti prisutan i na Jadranu – rekao je Podolar.

Pri tome se naglasak stavlja na proizvode poput svježeg i suhog mesa, sireva, vina i jaja koji su ključni proizvodi poljoprivrednika okupljenih u Agro-klaster. Uz njih se na Jadran planira i plasman i drugih proizvoda slavonskih OPG-ova.

Županijska Razvojna agencija i Ekonomski fakultet u Osijeku dogovorili suradnju Studenti završnih godina učit će kako prijaviti projekte i povući novac iz EU

Problem distribucije

– Naši su proizvodi domaći i visoke kvalitete. Međutim, i dalje imamo problem s količinama kao i ujednačenošću kvalitete. Isto tako javlja se i problem distribucije, posebno u vrijeme sezone. Stoga ćemo u našem daljnjem radu nastaviti raditi na projektima kako bi riješili i ove probleme jer bi tako osigurali siguran plasman naših proizvoda što bi zasigurno dovelo i do novog razvoja poljoprivrede i novih zapošljavanja – rekao je Podolar.

Inače, Agro-klaster osnovan je 2017. godine, i to radi realizacije razvojnih projekata iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja te kako bi se povezala mala poljoprivredna gospodarstva za lakši plasman proizvoda. Da jedino zajedničkim nastupom na 
tržištu mogu opstati, prepoznali su i poljoprivrednici koji se udružuju i zajednički nastupaju na tržištu. 

Posjet ministrice Nine Obuljen Koržinek županiji Arheološki park Vučedol trebao bi biti gotov za dvije godine