Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županija subvencionira postavljanje električnih priključaka za dva OPG-a

Jači priključak za nove planove: OPG Balić gradio bi hladnjaču, a OPG Asić povećat će mužnju na 300 ovaca

Foto: Branimir Bradarić
Ova dva OPG-a osigurat će dovoljne količine električne energije za svoje potrebe što će im osigurati povećanje proizvodnje. Vjerujem da će to značiti i veći broj zaposlenih, kaže županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić

Vukovarsko-srijemska županija nastavlja poticati poljoprivrednu proizvodnju na području županije. U sklopu tih aktivnosti župan Božo Galić potpisao je Ugovore za potporu unapređenju poljoprivredne infrastrukture s OPG-ovima Balić iz Ilače i Asić iz Bapske. Kako je pojašnjeno, potpora se dodjeljuje za mjeru Unapređenje poljoprivredne infrastrukture, odnosno za priključak električne energije za dva poljoprivredna gospodarstva.

Županijska Razvojna agencija i Ekonomski fakultet u Osijeku dogovorili suradnju Studenti završnih godina učit će kako prijaviti projekte i povući novac iz EU

I ranije koristio potpore EU

– Ova potpora će nam pomoći u daljem razvoju OPG-a, a ona će nam biti i poticaj da nastavimo gdje smo stali. Potpora će biti namjenski potrošena kako bismo osigurali novi i jači priključak električne energije za strojeve koje koristimo u svom radu – pojasnio je Marijan Balić čiji se OPG bavi proizvodnjom češnjaka i drugi je najveći proizvođač češnjaka u Hrvatskoj.

Mladi poljoprivrednik i ranije je koristio potpore EU, a prije pet godina i županijsku potporu za sudjelovanje na međunarodnom skupu u Španjolskoj. OPG Balić trenutačno ima oko 10 hektara zemlje pod češnjakom, a u planu je, kako je najavio, investirati i u gradnju hladnjače. Nada se i da će osigurati još poljoprivrednog zemljišta za potrebe svoje proizvodnje.

I OPG Asić iz Bapske, koji uzgaja ovce i prodaje ovčje mlijeko, potporu će iskoristiti za priključak električne energije na novoj farmi.

Posjet ministrice Nine Obuljen Koržinek županiji Arheološki park Vučedol trebao bi biti gotov za dvije godine

– Priključak električne energije umnogome će nam olakšati posao jer sada radimo uz pomoć agregata. Trenutačno muzemo 150 ovaca, a vjerujemo da ćemo osiguravanjem kvalitetnog priključka električne energije taj broj povećati na nekih 300-tinjak komada – rekao je Dubravko Asić.

Predstavljajući svoj OPG, Asić je rekao da uzgajaju vrhunske mliječne ovce pasmine koju su uvezli iz Francuske. Jedini su veliki proizvođač ovčjeg mlijeka na istoku Hrvatske. Lani su muzli 80-ak ovaca i isporučili oko 25.000 litara ovčjeg mlijeka. OPG Asić proizvodi i hranu za stoku na površini od 30-ak hektara.

Više od 16 milijuna kuna za kulturne projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji Gradit će se posljednja neobnovljena knjižnica stradala u Domovinskom ratu

Dugogodišnja pomoć

Govoreći o potpisanim ugovorima županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić kazao je da će županija sufinancirati 50 posto iznosa sredstava potrebnih za postavljanje priključka električne energije.

– Na taj način ova dva OPG-a osigurat će dovoljne količine električne energije za svoje potrebe što će osigurati povećanje proizvodnje, ali i odlučit će se za daljnje projekte. Vjerujem da će to značiti i povećanje broja zaposlenih – rekao je Matić.

Dodao je i da Vukovarsko-srijemska županija već godinama na razne načine subvencionira i pomaže poljoprivrednike kako bi im olakšala svakodnevno poslovanje. Inače, na području Vukovarsko-srijemske županije obrađuje se oko 145.000 hektara zemlje. 

Učionica Tatjana Draženović: U četiri godine u školama Vukovarsko-srijemske županije 3273 učenika manje