Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
projekt ForBioEnergy

Biogoriva su dugoročno isplativija, a bolja su i za okoliš

Foto: Zadarska županija
Peti trening održan je u suradnji s Parkom prirode Velebit

Zadarska županija, u suradnji s Parkom prirode Velebit, organizirala je peti po redu trening za prenošenje znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy, u prostoru HOK-a – Županijske komore Zadar. Prezentirani su zahtjevi održivosti i standardi kvalitete biomase, osiguravanje kvalitete drvne mase i shema certificiranja te pitanja kvalitete drvnih goriva u području ispitivanja.

Održana završna radionica u sklopu projekta ForBioEnergy Problemi uočeni, a stigla i rješenja za korištenje biomase

Poseban naglasak stavljen je na postupak certificiranja. Certifikacija gospodarenja šumama tržišno je orijentirani alat koji podržava odgovorno gospodarenje te omogućava vlasnicima i upraviteljima šuma pristup globalnom tržištu certificiranih proizvoda. Upravitelji ili vlasnici šuma koji žele dokazati kako je njihov način gospodarenja šumama socijalno koristan, prikladan za okoliš te gospodarski opravdan mogu se prijaviti za dobivanje certifikata. Sustav osigurava potrošačima i kupcima certificiranih proizvoda da ti proizvodi potječu iz provjerenih izvora.

Hrvatske šume su od 2002. godine nositelji FSC certifikata za gospodarenje šumama. Certifikacija FSC CoC predstavlja potvrđivanje lanca brige za održivi razvoj svjetskih šumskih resursa, šumskih ekosustava, a time i ekološke ravnoteže. Drvoprerađivači su tu priliku prepoznali tako da u Hrvatskoj trenutačno ima više od 250 FSC CoC certificiranih tvrtki.

kulturno umjetnički program Predstavnici devet nacionalnih manjina prikazali bogatstvo kulturne baštine

Program za promicanje certifikacije šuma PEFC certifikacijski je sustav koji predstavlja želje predstavnika gotovo 12 milijuna europskih vlasnika šuma koji žele drukčije uvjete od onih koje im nudi FSC-ov model. Razvojem svoga specifičnoga sustava standarda certifikacije, PEFC je preuzeo ključnu ulogu u certifikaciji malih šumskih površina.

Što se tiče čvrstih drvnih biogoriva, ona su danas komercijalno najzanimljivija i to osobito drvna sječka, drvni briketi, drvni peleti te ogrjevno drvo. Ogrjevno drvo najčešće se koristi u ruralnim, ali i dijelu urbanih područja. Najpovoljniji su pak peleti. Pitanje koje se često javlja je što je isplativije, koristiti biogoriva ili električnu energiju. Početna investicija kod biogoriva je skuplja, ali dugoročno je bolje koristiti biogoriva. Ona su i prihvatljivije rješenje za okoliš. 

Prijam za nagrađene učenike osnovnih i srednjih škola Gotovina: Vi ste budućnost. Kakvi budete vi i kolikim znanjem budete raspolagali, takva će biti i Hrvatska