Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održana završna radionica u sklopu projekta ForBioEnergy

Problemi uočeni, a stigla i rješenja za korištenje biomase

Foto: Zadarska županija
Projekt je počeo 1. studenoga 2016., a traje do 30. lipnja 2019. godine

Zadarska je županija u PP Velebit u Gospiću održala šesti tehnički panel, odnosno završnu radionicu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy. Projekt je počeo 1. studenoga 2016., a trajat će do 30. lipnja 2019. Opći mu je cilj poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora.

Aktualne teme Zadar 12. lipnja domaćin sastanka Vlade RH

Na posljednjem panelu prezentirani su izvještaji tematskih radionica, zaključci i buduće inicijative. Nakon održanog panela uslijedio je događaj pod nazivom Local Community Event koji je bio namijenjen lokalnom stanovništvu kako bi okupljeni dobili informacije o tome što je sve postignuto tijekom njegove provedbe.

Na početku projekta bilo je potrebno dobiti pregled trenutačne situacije odabranih zaštićenih područja (PP Velebit, PP Vransko jezero i PP Telašćica) da bi se mogli utvrditi ključni nedostaci kako bi se krenulo u njihovo rješavanje. Utvrđen je nedostatak procesa planiranja dok su postojeći uglavnom usmjereni na pasivno očuvanje šumskog ekosustava koji ne potiče upotrebu energije iz biomase. Stoga je bitno promovirati proces planiranja koji će biti usmjeren na održivu proizvodnju biomase u kontekstu multifunkcionalnog upravljanja mediteranskim šumama.

Idući uočen problem bila je neadekvatnost postojećeg regulatornog okvira i postupka dobivanja dozvola u zaštićenom području pa se u svrhu rješavanja predlažu akcijski planovi za novi regulatorni okvir i postupak dobivanja dozvola. Sljedeći nedostatak bio je manjak inovativnih projekata i nedovoljna uključenost ključnih lokalnih dionika u bioenergetskom sektoru. Zadnji je nedostatak participativnih procesa na lokalnoj razini u vezi potencijala koji nudi bioenergetski sektor. Dolazi i do konfliktnih situacija između lokalnih dionika što dovodi do sprečavanja realizacije inovativnih projekata gdje je naglašena promocija učinkovite politike koja će jačati procese na lokalnoj razini između dionika zainteresiranih za upotrebu energije iz šumske biomase.

Ovo je četvrti susret partnera, a do sada su učenici i profesori iz Zadra posjetili Rumunjsku, Estoniju i Italiju Posjet Sudionike projekta Erasmus+ J.O.Y. primili u županiji