Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Nin - veliko gradilište

Obnavljaju se mostovi, uređene nova šetnica i zaobilaznica

Foto: Zadarska županija
Obnova Donjeg mosta nedavno je završena

U Gradu Ninu, koji je i dalje veliko gradilište, završava se nekoliko kapitalnih projekata zbog kojih će, do srca ljeta, dobiti još privlačniju vizuru. Tim je povodom zadarski župan Božidar Longin sa suradnicima obišao ninska gradilišta. Nedavno je završena obnova Donjeg mosta, a u neposrednoj blizini dovršavaju se radovi na novome rotoru na ulazu u grad.

Pomoć za poboljšanje uvjeta u kojima rade zadarski liječnici Općina Vir donirala 50.000 kn OB-u Zadar za borbu protiv COVID-19

- Sjećamo se svi kako je naš grad prošao u katastrofalnoj poplavi u rujnu 2017., a upravo su naša dva mosta bila simboli teškog stradanja. Zahvaljujući brzoj reakciji župana Longina, premijera Plenkovića i Vlade, krenuli smo u žurnu sanaciju. U Donji most ugradili smo upornjake od 12 metara, a odmuljili smo morsko dno 50 metara s obje strane mosta - rekao je ninski gradonačelnik Emil Ćurko dodajući da je za obnovu dvaju mostova osiguran iznos od 31 milijun kuna preko Ministarstva mora, točnije sredstvima Hrvatskih cesta.

Radovi na obnovi Gornjeg mosta također se privode kraju i trebali bi biti gotovi sredinom lipnja. Uz vraćanje prvobitnog stanja, cilj je bio osigurati dugoročnu stabilnost mostu te bolju protočnost mora da bi se sačuvao jedinstven ambijent ninske lagune. Ninski gradonačelnik je župana i suradnike proveo duž 220 metara novouređene šetnice na Obali Petra Krešimira IV. na kojoj je posebnim dekorativnim betonom uređena staza, obnovljena školjera, hortikulturno uređene zelene površine te postavljena rasvjeta. Radove u vrijedne 330.000 kuna financirao je ŽLU Zadar.

Zadarska zdravstvena ustanova prešla na ekološki prihvatljiv energent Opća bolnica Zadar na plinskom grijanju, uštede milijun kuna godišnje

- Veseli me vidjeti kako se grad Nin izdignuo poput feniksa nakon katastrofalne poplave. Vrlo je važno i to da radovi na svim ninskim gradilištima, uključujući i oba mosta, nisu stali tijekom epidemije koronavirusa. Svaka gospodarska aktivnost je bitna da što prije uspijemo sanirati posljedice koronavirusa. Naša županija je veliko gradilište, a to između ostalog zahvaljujemo dobro pripremljenim projektima te kvalitetnoj suradnji lokalne i regionalne vlasti s Vladom - poručio je župan Longin uz napomenu da je županija preko ŽUC-a pomogla i u sanaciji 700 metara duge pristupne ceste preko ninske solane, također stradale u poplavi.

Vrijednost te investicije je 3,9 milijuna kuna, a uz cestu su napravljeni nogostup, dva autobusna ugibališta te biciklistička staza. Župan i gradonačelnik sa suradnicima posjetili su i gradilište u centru grada, gdje su u tijeku radovi na sustavu javne odvodnje, projektu Aglomeracija Nin - Privlaka - Vrsi vrijednom 430 milijuna kuna koji se sastoji od 102 km gravitacijske i tlačne kanalizacije, 34 crpne stanice, 32 km sanacije vodovoda i podmorskog ispusta dužine 4,4 km.