Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Radovi na području županije u punom su jeku, župan Bajs naglašava:

‘Obnova područnih škola znači da ta naselja imaju budućnost’

Županu Damiru Bajsu ulaganje u školstvo jedan je od glavnih prioriteta
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
U Područnoj školi Gornje Sredice, koju pohađa pet učenika, u tijeku su završni radovi za preseljenje škole u novu zgradu za što je Bjelovarsko-bilogorska županija prošle godine izdvojila 35.000 kuna

Bjelovarsko-bilogorska županija u velikom je zamahu energetske obnove škola na svom području. Osim velikih matičnih škola, prioritet bjelovarsko-bilogorskog župana je i obnova malih područnih škola. Tako su u Područnoj školi Stari Skucani trenutno u tijeku radovi na sanaciji stepeništa i ulazu u hodnik, a radi se i na dovršetku sanitarnog čvora i svlačionici.

Zagorje ABECEDA prirode Zagorje abeceda prirode Malo drugačija škola: Staza kroz krošnje, hologrami, učionica na otvorenom

Radovi su to ukupne vrijednosti 90.000 kuna, za koje će Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojiti 60.000 kuna, dok će ostatak osigurati Općina Kapela. Područnu školu Stari Skucani pohađa 19 učenika, a svi oni, kao i dvije učiteljice koje rade u školi, po završetku radova imat će bolje i primjerenije uvjete za rad.

Selidba u novu zgradu

U Područnoj školi Gornje Sredice, koju pohađa pet učenika, u tijeku su završni radovi za preseljenje škole u novu zgradu za što je Bjelovarsko-bilogorska županija prošle godine izdvojila 35.000 kuna.

– Ovdje u Područnom odjelu Gornje Sredice se od jeseni seli 5 učenika iz jednog vrlo derutnog zdanja u ovo posve obnovljeno. Učenici su bili u jednoj staroj zgradi gdje je bilo potrebno obnavljati gotovo sve, od stropa do podova tako da je njima ovdje nešto posve novo – istaknula je Anamarija Tuškan, ravnateljica osnovne škole “Mirka Pereša” Kapela.

Treba istaknuti kako je pred osnovnom školom “Mirka Pereša” Kapela kompletna energetska obnova, projekt ukupne vrijednosti 2,4 milijuna kuna, kojim će škola biti obnovljena od temelja do krova. Riječ je o školi koja broji 155 učenika i 23 učitelja.

Župan Damir Bajs naglasio je da je dionica Nova Rača-Slovinska Kovačica najduža asfaltirana cesta u županiji u zadnjih deset godina Župan Bajs otvorio najdužu moderniziranu dionicu ceste u županiji N. Rača - S. Kovačica Mještani složni: Ova cesta nama je sad kao autoput

Energetska obnova škole će svima koji u njoj borave omogućiti da uvjeti rada i školovanja budu primjereni vremenu u kojem živimo.

– Mene veseli da ne samo matične škole nego i područne ulaze u energetsku obnovu. To znači novi standard, ali i nešto drugo, a to je da ta naselja imaju budućnost. Kada sve zajedno zbrojimo, uz potporu same Općine, možemo reći da će samo u tom dijelu investicije u školstvu na području općine prijeći tri milijuna kuna – rekao je bjelovarsko-bilogorski župan.

Ulaganje u školstvo jedan je od prioriteta Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog čelnog čovjeka, župana Damira Bajsa. U prilog tome ide i činjenica da je na posljednjem natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naša županija druga u Hrvatskoj po broju prijava, sa ukupno 39 prijavljenih projekata.

Financiranje pola-pola

Osim škole, na tom području obnavlja se i dio ceste.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs Intervju sa županom Bajs: Naše potpore iznose četvrtinu liječničke plaće

U Gornjim Sredicama u tijeku su radovi na proširenju tamošnje lokalne ceste. Riječ je o projektu vrijednom 670.000 kuna koji se financira u omjeru “pola-pola”, što znači da pola osigurava Bjelovarsko-bilogorska županija, a pola Općina Kapela. Lokalna cesta Gornje Sredice u dužini je od 2800 metara, a radovi se konkretno odnose na ojačanje i proširenje kolnika kamenim materijalom. – Moram reći da je Kapela jedna od općina koja je iznimno razvedena, naselja su na velikom području i, naravno, treba napraviti punu infrastrukturu uključujući cestovnu. Na ovom potezu, za ovu godinu predviđeno je da se uloži 670.000 kuna i da se riješi pitanje poravnanja i da se pripremi, nadam se, za asfaltiranje iduće godine – naglasio je župan Damir Bajs.

Podsjetimo, prošle godine se na području Općine Kapela modernizirala lokalna cesta Stara Diklenica, u duljini 1560 metara. Radovi su u vrijednosti 1,200.000 kuna, također financirani modelom “pola-pola“. Na isti način ostvarena je i modernizacija lokalne ceste Kobasičari-Visovi, u duljini 1290 metara, ukupne vrijednosti 995.000 kuna.

Načelnik općine Berek Mato Tonković Općina Berek Do 1. rujna obnova ceste u naseljima Ruškovac i Srijedska