Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Župan Ivan Anušić obišao radove u Tikvešu

Obnova povijesnih dvoraca u biseru kontinentalnog turizma

Foto: Osječko-baranjska županija
Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, a 85 posto iznosa osigurano je iz EU

Uređenje kompleksa dvoraca Tikveš u Baranji u punom je jeku te se do jeseni očekuje završetak radova i opremanje čime će on prerasti u Prezentacijsko-edukacijski centar.

GAREŠNICA Obnavlja se kapa tornja i križa garešničke župne crkve

Veliko blago

– Kad govorimo o turističkoj ponudi, ovo je vrlo važan projekt koji će nakon obnove imati izniman nastavak priče ne samo što se tiče Kopačkog rita i Općine Bilje, već i cijele Osječko-baranjske županije. Dvorci su veliko blago i baština naše županije za sve koji žele doći, vidjeti i poslušati o prošlosti ovih prostora. Obnovom će i Park prirode Kopački rit dobiti niz sadržaja, a uz ove će dvorce osnažiti svoju ponudu i kvalitetu – rekao je župan Anušić pri obilasku dvoraca. Podsjetio je i na to da je u tijeku obnova dvorca Eugena Savojskog u Bilju i dvorca Dore Pejačević u Našicama.

– Trenutno su u Tikvešu u tijeku rekonstrukcije dvaju dvoraca i njihovih aneksa, ali i okoliša koji je uključen u obnovu. Dvorci će dati dodanu vrijednost Županiji u smislu jačanja kapaciteta lokalne zajednice, ali i raspoloživosti novim oblicima turizma, poput znanstvenog ili rekreacijsko-zdravstvenog – istaknuo je Tomislav Bogdanović, ravnatelj JU Park prirode Kopački rit.

Voditeljica projekta Vesna Hrvojević dodala je da će za nekoliko mjeseci projekt biti u cijelosti završen te da je 85 posto sredstava za 61 milijun kuna vrijedan projekt osigurano iz fondova EU, a 15 posto Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

VINKOVCI ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU Županija sufinancirala obnovu i uređenje školskih prostorija

Bogata ponuda

– Park prirode Kopački rit poseban je biser kontinentalnog turizma, a dvorac Tikveš je biser unutar prekrasne delte i parka prirode. Ovaj projekt privući će više posjetitelja, a zahvaljujući još nekim ulaganjima Parka prirode, kao što su obnova pristaništa i nabava novih električnih izletničkih brodova, turistička ponuda bit će još bogatija – rekla je županijska pročelnica Tatjana Roth.