Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac i Toplana pokreću veliki projekt obnove vrelovodnog sustava vrijedan 131 milijun kn

Obnovit će se 74 posto vrelovoda i pripremiti ga za geotermalne izvore

Direktor Gradske toplane Hrvoje Klobučar i gradonačelnik Damir Mandić
Foto: Grad Karlovac
Kroz ITU mehanizam Grad je osigurao sufinanciranje projekta u iznosu od 105 milijuna kuna. Radovi bi trebali započeti za nekoliko mjeseci, a čitav projekt trebao bi biti završen do kraja trećeg kvartala 2023.

Gradska toplana Karlovac postoji već pola stoljeća i grije polovicu građana urbanog dijela Karlovca; toplinsku energiju isporučuje za oko 8000 korisnika. Najveći izazov s kojim se tvrtka susreće je, među ostalim, dotrajali sustav vrelovoda, zbog čega u sezoni grijanja nastaju puknuća.

Istraživanje geotermalnih potencijala Osječko-baranjske županije Geotermalnim izvorima do radnih mjesta

Smanjena zaduženost

– Unatrag godina imali smo 90 i više intervencija godišnje, no boljom pripremom za ogrjevnu sezonu smanjili smo to na 60-ak intervencija i time je razina isporuke usluge vrlo visoka, od 99,6 do 99,8 posto, što je uz ovako star sustav i dotrajali vrelovod dosta dobar rezultat. Povećali smo efikasnost toplinskog sustava sa 74 na 77,5 posto, a sve je to rezultat dobre pripreme tijekom ljeta kada se vrelovod i cijelo proizvodno postrojenje remontiraju. Nedavno smo uspjeli ugovoriti na dulje razdoblje i nižu cijenu glavnog energenta, prirodnog plina, pa smo spustili cijenu za 10,5 posto za građane, odnosno 24,5 posto za poslovne korisnike – kazao je Hrvoje Klobučar, direktor Gradske toplane. Dodao je i da su smanjili neto zaduženost Gradske toplane za 6,2 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu.

– Obnova vrelovoda najveći je projekt tvrtke; nedavno smo poslali prijavu u nadležno Ministarstvo za taj projekt. Vrelovod koji je predmet obnove pokriven je građevinskim dozvolama, obnavljat ćemo nekih 74 posto vrelovoda, odnosno 16,2 kilometra što će rezultirati stabilnijom uslugom i manjim gubicima, te većim zadovoljstvom građana. U planu je i obnova podstanica – spojit ćemo ih komunikacijski tako da imamo kontinuirani nadzor, da možemo puno brže djelovati nego sada. Unaprijedit ćemo postrojenje distribucije kako bi na kraju dobili sigurniju uslugu i veću učinkovitost, odnosno uštedjeli na električnoj i toplinskoj energiji. Projekt je ukupno procijenjen na 131 milijun kuna, a financirao bi se europskim novcem u iznosu od 105 milijuna kuna. Radovi bi trebali započeti za nekoliko mjeseci, a čitav projekt trebao bi biti završen do kraja trećeg kvartala 2023. godine – pojasnio je direktor Klobučar.

Riječ je o ITU mehanizmu u sklopu kojega je Karlovac prijavio ovaj projekt koji je Gradu i tvrtki važan, jer je obnova vrelovoda Gradske toplane temeljni preduvjet da bi se uveo obnovljivi izvor energije.

Pregledano je 249 objekata od kojih je 26 dobilo crvenu naljepnicu, 48 žutu, a 175 zelenu Prijavljena šteta od potresa na čak 1008 karlovačkih objekata

– Po proračunima minimalno 50 posto, a nadamo se i čak više od 70 posto potrebne topline građanima za grijanje trebali bismo dobiti iz geotermalnih izvora. Radi se o iznimno složenom i skupom projektu, pa s Gradom pronalazimo modele za financiranje iz fondova EU. U toplani moramo osigurati spremnost za prihvat takvog obnovljivog izvora i odmicanje od fosilnog goriva, plina, prema zelenoj energiji te povećati energetsku učinkovitost kod naših korisnika – pojasnio je direktor Hrvoje Klobučar.

Dodao je da već godinama ulažu u poboljšanje kvalitete usluge; prije četiri godine obnovili su 350 metara vrelovoda u Meštrovićevoj ulici, povećali promjer cijevi s 350 mm na 500 mm, te dobili bolju isporuku toplinske energije u Grabriku i Luščiću, najvećim gradskim četvrtima. Uz to, otprilike tri četvrtine grada u proteklih nekoliko godina ima mjerenje i regulaciju toplinske energije u svojim stanovima što je rezultiralo u prosjeku 25 posto manjom potrošnjom toplinske energije, odnosno nižim računima.

Naveo je primjer po kojemu su dvije zgrade stare više od 50 godina, koje su u potpunosti obnovljene, imale ukupan račun od prosječno 315 kuna za stan od 60 m2 u najhladnijem mjesecu, siječnju. Gradonačelnik Damir Mandić podsjetio je da je vrelovodni sustav star više od tri desetljeća, a vodovodne instalacije stare i dotrajale.

PREKRASNO Snježne radosti u Karlovcu: Građani iskoristili priliku i uživali u zimskom ugođaju

Zadnji trenutak

– Obnova vrelovoda je nužna, ona je ključan strateški projekt toplane i čini se da je ovo bio zadnji trenutak da uopće krenemo tim putem jer sustav je zaista bio pred naprezanjem. U posljednjih dvije godine učinili smo veliki posao u pripremi projekta za ITU mehanizam. Pohvala ekipi iz toplane i nadležnih odjela Gradske uprave, ali i građanima koji nisu stvarali probleme pogotovo što se tiče imovinsko-pravnih odnosa – kazao je D. Mandić.

Korištenje obnovljivih izvora energije, dodao je gradonačelnik, nužno je u zaštiti okoliša, ali i u kontroli troškova.

– Zato je put kojim smo krenuli da toplanu spojimo na obnovljive izvore energije, geotermalne izvore, jedini koji je u ovom trenutku ispravan. Stav Grada, pa i toplane, jest da ta geoterma treba biti vlasništvo Grada, da upravljamo sustavom kao javnim dobrom. Neke preliminarne analize pokazale su da su to projekti koji su iznimno financijski zahtjevni i već sada je jasno da Grad Karlovac snagom svog proračuna to ne može realizirati sam, te smo već u kontaktu i s ministarstvima gospodarstva i regionalnog razvoja da država stane iza nas u ovom projektu – kazao je Mandić, te poručio da će se, uz obnovljeni vrelovod i vodovodne instalacije, te jednoga dana i geotermalne izvore, moći doći do povoljnije i jeftinije energije samo uz realizaciju energetske obnove svih stambenih zgrada u Karlovcu koje su priključene na Gradsku toplanu. – Već je napravljeno puno, no idemo dalje. Inkasator je pripremio više od 40 zgrada za prijavu na natječaj za energetsku obnovu. U sklopu Programa energetske učinkovitosti Grada, Grad će sigurno ići sa svojim sredstvima kako bi vlasnicima smanjio troškove grijanja – kazao je Damir Mandić.