Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Općina Dugopolje usvojila niz mjera za svladavanje krize uzrokovane pandemijom

Obveznicima komunalne naknade bon od 300 kn, pokrenuta e-tržnica

1/2
Foto: Općina Dugopolje
Novi dječji vrtić također napreduje prema planovima, pri kraju su betonski radovi na prizemnoj etaži, kaže načelnik Bosančić

– Svjesni smo da u ovoj situaciji treba biti racionalan i obziran, stoga je općina pripremila cijeli niz mjera pomoći mještanima i poduzetnicima. Kao pomoć poduzetnicima pripremamo mjeru oslobođenja od plaćanja komunalne naknade za sve poduzetnike u općini kojima je odlukom nacionalnog stožera onemogućen rad, koja bi trebala biti donesena na elektroničkoj sjednici Općinskog vijeća krajem mjeseca. Ne smijemo zaboraviti ni stanovnike općine Dugopolje koji plaćaju komunalnu naknadu, stoga je općina pred Uskrs svim obveznicima komunalne naknade dodijelila bon u iznosu od 300 kuna, a na sjednici vijeća krajem mjeseca će biti predloženo ukidanje prireza na plaće za vrijeme trajanja epidemije – najavljuje načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić.

Županija organizirala tim Pomažu pri prijavama za zajam

Dva kapitalna projekta

Pokrenuli su i e-tržnicu u suradnji s tvrtkom Mobes kvaliteta.

– Putem e-tržnice mještani mogu oglašavati i kupovati domaće proizvode. Vjerujem da će ova tržnica dati novu platformu za povezivanje doseljenih mještana općine koji nemaju vlastite vrtove i Dugopoljaca i Dugopoljki koji proizvode kvalitetne namirnice – govori Bosančić.

Napominje kako je, potaknuta krizom i s naumom da je najpotrebnije imati kvalitetnu medicinsku opremu za borbu protiv virusa, općina uplatila 100.000 kuna donacija KBC-u Firule za pomoć pri kupnji respiratora.

Koronakriza je Dugopolje zatekla u jeku radova na cijelom nizu projekata. Poduzetnička zona je generator gotovo 25 posto proračunskih prihoda za 2020. godinu, ali mnogi su poduzetnici bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata i prestati poslovati, primjerice outlet centri i saloni namještaja. Ipak, veliki dio proizvodnih pogona i dalje radi smanjenim kapacitetom, dok skladišta i logistički centri trpe manje posljedice.

U OKVIRU DANA OPĆINE Dugopoljski mališani utrkivali se karetima izrađenima od otpadnog materijala

– Sretni smo što radovi na dva kapitalna projekta napreduju uz minimalno kašnjenje. Reciklažno dvorište je pri samom dovršetku i očekujemo da ćemo za dva mjeseca imati dovršen ovaj objekt za koji smo osigurali 3,5 milijuna kuna iz EU fondova. Novi dječji vrtić također napreduje prema planovima, upravo se dovršavaju betonski radovi na prizemnoj etaži. Za ovaj  11 milijuna kuna vrijedan projekt osigurali smo 7,5 milijuna kuna iz fondova EU – kaže Bosančić.

U fazi javne nabave

Dodaje kako ih je prije nekoliko dana razveselila vijest da su još dva projekta prošla kontrolu SAFU-a, kao drugi od ukupno tri koraka do ugovaranja. Riječ je o dovršetku dijela objekta bazena u SC-u Hrvatski vitezovi za koji očekuju 4,5 milijuna kuna iz fondova EU, te projekt Poduzetničke potporne institucije za koju očekuju nešto više od 2 milijuna kuna iz fondova EU.

Hrvatsko planinarsko društvo “Ljubljan” Dugopolje uređuje skloništa, izletišta, staze, odmorišta... Dugopoljski planinari uložili više od 15.000 sati volonterskog rada

Dva su projekta, koja također financira EU, sada u fazi javne nabave za izvođača. Radi se o projektu planinarske staze u duljini od gotovo pet kilometara te projekt ljetne pozornice kod crkvice sv. Roka za koji je predviđeno oko pola milijuna kuna iz EU fondova.

– Nadamo se da ova kriza neće ugroziti realizaciju ovih projekata te da ćemo u 2020. imati razloga za zadovoljstvo – poručuje Bosančić.