Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Jedna od najuspješnijih godina u povijesti Općine Klis

Očekuje se 100.000 posjetitelja na slavnoj tvrđavi i više od pet milijuna kuna prihoda

Foto: Općina Klis
Na Danima hrvatskog turizma na Hvaru Općina Klis osvojila je treće mjesto za kulturnu atrakciju godine, a kao cjelina Dalmatinska zagora nagradu za destinaciju ruralnog turizma

Protekla godina nam je jedna od najuspješnijih u povijesti, kažu u Općini Klis koja bilježi i odlične turističke rezultate. Ove godine očekuje se približno 100.000 posjetitelja i prihod veći od pet milijuna kuna. Predviđa se i porast broja noćenja od 75 posto. Za rasvjetu na cijeloj tvrđavi u okviru projekta prekogranične suradnje ulaže se 2,8 milijuna kuna. Rekonstruiraju se dva devastirana objekta i postavit će se montažna binu te gledališta, a ukupna vrijednost radova je 5,5 milijuna kuna.

Županija u sklopu projekta ViCTour-Virtualni i kulturni turizam izradila promotivni film Oko 150.000 fotografija pretočeno je u video o ravnicama, rijekama....

Kulturna atrakcija

Na Danima hrvatskog turizma na Hvaru Općina Klis osvojila je treće mjesto za kulturnu atrakciju godine, a kao cjelina Dalmatinska zagora nagradu za destinaciju ruralnog turizma. Sve to se to moglo čuti tijekom proslave Dana Općine, kad su pobrojane investicije u proteklih godinu dana. Služena je sveta misa u crkvi uz svečanu procesiju užim centrom mjesta. Na središnjem trgu podno kliške tvrđave održana je fešta, a za glazbeni dio zabave pobrinuli su se tamburaši "Slavonske lole". Upriličen je i tradicionalni vatromet s kliške tvrđave. U proslavu Dana općine uključile su se i udruge, poput Likovne udruge Art Cliss koja je organizirala izložbu uoči blagdana zaštitnika sv. Roka. Održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su podijeljena općinska priznanja. Nagrada za životno djelo otišla je posthumno Branku Smodlaki koji je ove godine preminuo u 70. godini. Bio je inicijator osnivanja Boksačkog kluba Klis 1996. godine i glavni trener. Sedamdesetih godina nastupao je za reprezentaciju bivše države u kojoj je bio i višestruki prvak u svojoj kategoriji. Aktivno je sudjelovao u radu Hrvatskog boksačkog saveza, boksao za klubove u Splitu i Rijeci.

Nacrt odluke Nove turističke pristojbe za 2020. godinu

Nagrade općine

Nagradu Općine Klis primio je Slobodan Firić, dugogodišnji dobrovoljni davatelj krvi i humanitarac. Kako je istaknuo načelnik Jakov Vetma, planova ima puno. Sudjelovao je u razgovorima o mogućoj gradnji sveučilišne bolnice na području Klisa. Kineska državna medicinska kompanija Sinopharm Internacional zainteresirana je za gradnju Sveučilišnih bolnica u Splitu, Zagrebu i Osijeku. – Lokacija koja se trenutno spominje u kontekstu Sveučilišne bolnice u okolici Splita je Klis. Mi ćemo, s obzirom na velik prostor kojim upravljamo, svaku javnu i privatnu investiciju rado podržati – poručio je načelnik Vetma.