Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Jubilarni 20. Špancirfest

Očekuje se više od 260.000 posjetitelja na ulicama

Uz dobru glazbu, na festivalu očekuju da će se popiti više od 200.000 litara piva i pojesti 100.000 obroka
1/12
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
U festivalu se zrcali otvorenost i kozmopolitizam varaždinskoga mentaliteta, kaže Jelena Toth iz Turističkog ureda

Jubilarni 20. Špancirfest dobio je neočekivanu reklamu zbog "karlovačkog slučaja" i Bajage koji je sa svojim Instruktorima nastupio prvog dana tog festivala. Uz Bajagu ove će godine u Varaždinu pjevati još neka zvučna estradna imena, no nisu koncerti to što Špancirfest čini posebnim. Gradska jezgra u deset dana postaje najveća pozornica u Hrvatskoj kojom prođe na desetke uličnih zabavaljača, a ulice i trgovi postaju izložbeni prostori na otvorenom za umjetnike. Samo u Kreativnici u Uskoj ulici predstavit će se 25 hrvatskih produkt dizajnera. Varaždin postaje grad pozitive i dobrih emocija.

Josipa Lisac pjevat će na Špancirfestu Varaždin Špancirfest među 20 najboljih festivala u Europi

Kako ističe direktorica Turističkog ureda Jelena Toth, Špancirfest je ugled i privlačnost izgradio upravo na tome da se na njemu svi osjećaju dobro, i u njemu se "zrcali otvorenost i kozmopolitizam varaždinskoga mentaliteta". Svojim sadržajem, napominje, zadovoljava sve ukuse.

Bicikli prava atrakcija

Svake godine povede se neka rasprava među građanima, bilo o koncertnoj ponudi ili cijenama, a ove godine, osim Bajage, pozornost je izazvala i najava da u Varaždin stiže lunapark s ringlšpilom. Je li to, pitali su neki, primjereno za jedan urbani festival? Kako bilo, o Španciru se priča. I nikad nije dosadno.

Gradonačelnik Ivan Čehok i njegovi zamjenici Sandra Malenica i Zlatan Avar ispred Gradske vijećnice predstavili su neobične swing bicikle s dvije pokretne osovine, rad varaždinskog umjetnika Siniše Vugreka.

– Ovo je novitet i originalnost u Gradu Varaždinu, gradu bicikala, čime upotpunjujemo ponudu Špancirfesta i općenito turističku ponudu našeg grada. Hvala našem Varaždincu Vugreku i njegovoj ekipi koja je napravila ove bicikle s idejom da bude atraktivno i zabavi naše građane. Osoba koja uspije prevesti svojeg partnera ili partnericu na štajngi ovog biciklina jednim krugom po Korzu, dobit će posebnu nagradu od Grada Varaždina, a osoba koja se uspije na drugom biciklu sama prevesti, dobit će nagradu Turističke zajednice Grada Varaždina. Vjerujem da će ovi bicikli i nakon Špancirfesta biti prava atrakcija – najavio je gradonačelnik.

Sandra Malenica Nova dvojezična ploča “Nacionalne manjine obogaćuju našu sredinu”

Tri bicikla spremna su za posjetitelje u središtu grada. Kad smo već kod bicikala, spomenimo i to da će se i ove godine gradom voziti "Hitna na biciklima", projekt koji je Hrvatska udruga za sigurnost pacijenata nagradila godišnjom nagradom za doprinos sigurnosti pacijenata. Liječnik i tehničar vozit će se užim centrom grada u slučaju da nekome zatreba hitna pomoć. Osim koncerata, izložbi, predstava i radionica, posjetitelji mogu obići i Park kreative, Vindiland, Latino zonu, Slamoniju, Bučograd... Do 26. kolovoza centrom Varaždina proći će oko 260.000 posjetitelja koji u prosjeku otpješače šest i pol kilometra, popit će se više od 200.000 litara piva, pojesti 100.000 obroka...

Povratak romantike

Svi smještajni kapaciteti su već otprije popunjeni. U desetak dana, prema dosadašnjim pokazateljima, ostvari se oko 35,5 milijuna kuna turističkog prometa. Lani, prema podacima Turističkog ureda, ostvareno je 4000 noćenja gostiju iz čak 44 države. Ove godine u ponudi je 60 glazbenih programa, šest kazališnih predstava i oko 150 uličnih programa. Među atrakcijama, kao doprinos vraćanju romantike u gledanje filma, je mobilno, minijaturno kino na sunčevu energiju, posjetitelji će 24. i 25. kolovoza moći uživati i u akrobatskom glazbenom showu u zraku Davida Morena, nastupu glazbenika Brincadeira iz Barcelone i drugim programima. Iznad Franjevačkog trga postavljena je instalacija "Kroz lišće nebo" akademske kiparice Ide Blažičko... Vrijedi doći u Varaždin i pošpancirati se gradom.

Varaždin Posjet delegacije Predstavnici Svjetske banke u Varaždinu Dravski bazeni Vijećnici odlučili Grad kupuje Dravske bazene, kredit za dogradnju škole