Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt vrijedan oko 1,5 milijuna kuna

Ništa se ne baca - od koštica grožđa proizvodit će tri nova proizvoda

grožđe
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Projekt vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija s 1,1 milijun, a ostalo će osigurati Poljoprivredna zadruga "Trs" i osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet

U sklopu projekta "Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa", predstavljenog u srijedu na osječkome Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, od koštica grožđa razvijat će se novi prehrambeni i kozmetički proizvodi. Projekt provode osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet i iločka Poljoprivredna zadruga "Trs".

Topla zima uništila domaće suhomesnate proizvode Muke slavonskih proizvođača Topla zima uništava omiljene delicije, bit će ih manje, a cijene bi mogle skočiti

- U sklopu projekta naša Vinarija 'Trs' opremit će vlastiti laboratorij u kojem će istraživati mogućnost potpunog iskorištavanja koštica grožđa kroz razvoj triju novih proizvoda – ekstrakta koštica grožđa, brašna te ulja od koštica - rekla je voditeljica projekta iz Poljoprivredne zadruge "Trs" Martina Šaravanja, dodajući da je ta zadruga na godinu bacala 20 tona koštica.

Projekt vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija s 1,1 milijun, a ostalo će osigurati Poljoprivredna zadruga "Trs" i osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet.

- Želimo unaprijediti suradnju s gospodarstvenicima i pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta. Očekujemo da će ovaj projekt to i ostvariti -  rekao je dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Jurislav Babić.

Voditelj projekta u sklopu fakulteta Tihomir Moslavac istaknuo je kako će od projekta imati korist i fakultet jer će se objaviti novi znanstveni radovi, a suradnja s proizvođačima vina na tom istraživanju koristit će studentima jer će steći praktična znanja.

Projekt traje do 2020. godine, a na predstavljanju su bili i zamjenik ravnatalja Poljoprivredne zadruge "Trs" Mario Faletar i gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Obrok u OŠ Franje Krežme Projekt "Školski obrok za sve" Đacima besplatni topli obroci od zdrave hrane s OPG-ova