U sklopu projekta "Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa", predstavljenog u srijedu na osječkome Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, od koštica grožđa razvijat će se novi prehrambeni i kozmetički proizvodi. Projekt provode osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet i iločka Poljoprivredna zadruga "Trs".
- U sklopu projekta naša Vinarija 'Trs' opremit će vlastiti laboratorij u kojem će istraživati mogućnost potpunog iskorištavanja koštica grožđa kroz razvoj triju novih proizvoda – ekstrakta koštica grožđa, brašna te ulja od koštica - rekla je voditeljica projekta iz Poljoprivredne zadruge "Trs" Martina Šaravanja, dodajući da je ta zadruga na godinu bacala 20 tona koštica.
Projekt vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija s 1,1 milijun, a ostalo će osigurati Poljoprivredna zadruga "Trs" i osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet.
- Želimo unaprijediti suradnju s gospodarstvenicima i pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta. Očekujemo da će ovaj projekt to i ostvariti - rekao je dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Jurislav Babić.
Voditelj projekta u sklopu fakulteta Tihomir Moslavac istaknuo je kako će od projekta imati korist i fakultet jer će se objaviti novi znanstveni radovi, a suradnja s proizvođačima vina na tom istraživanju koristit će studentima jer će steći praktična znanja.
Projekt traje do 2020. godine, a na predstavljanju su bili i zamjenik ravnatalja Poljoprivredne zadruge "Trs" Mario Faletar i gradonačelnica Iloka Marina Budimir.