Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Potpisivanje ugovora

Od Ministarstva mora dobili novac za sanaciju šetnice i lučke projekte

Foto: Grad Mali Lošinj
Šetnica Čikat - Srebrna uvala na pojedinim je dijelovima oštećena uslijed vremenskih neprilika i mora se sanirati radi sigurnosti šetača i biciklista

Proteklog tjedna u Mošćeničkoj dragi gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisali su sporazum o sufinanciranju sanacije šetnice Čikat - Srebrna uvala koja je na pojedinim dijelovima oštećena uslijed vremenskih neprilika i mora se sanirati radi sigurnosti šetača i biciklista. Naime, jaki udari valova učinili su svoje te su na nekoliko dijelova dosta frekventne šetnice prouzročili znatna oštećenja.

Uzbudljivi sportski događaji na Lošinju – Europskom otoku sporta 2020. Ekstremne biciklističke utrke privući će natjecatelje iz čitavog svijeta

S obzirom na dolazak predstojeće sezone te sve ljepše vrijeme koje šetači koriste za odlaske u prirodu, potrebno ju je žurno sanirati. Ovim sporazumom Ministarstvo će Gradu sufinancirati sanaciju s 350 tisuća kuna.

Lučka renesansa

Istog dana ministar Butković potpisao je ugovore i sporazume o sufinanciranju lučkih infrastrukturnih projekata na tom području. Riječ je o ukupno 38,7 milijuna kuna, a ministar ih je potpisao s predstavnicima općina, gradova i lučkih uprava iz Primorsko-goranske i Istarske županije.

Uz Mali Lošinj, ugovore s ministrom Butkovićem potpisali su predstavnici županijskih lučkih uprava Rab, Bakar - Kraljevica - Kostrena, Novi Vinodolski i Opatija - Lovran - Mošćenička Draga, lučkih uprava Rovinj i Umag - Novigrad, predstavnici Rijeke, Novog Vinodolskog, Raba, Mošćeničke Drage i Dobrinja. Uz njih, potpisivanju je nazočio i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Ugovorima i sporazumima osigurano je sufinanciranje projekata gradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te projekata sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

– Za gradnju lučke infrastrukture iz državnog je proračuna samo tijekom ove godine osigurano 90,5 milijuna kuna – istaknuo je ministar Butković.

Suradnja Malog Lošinja i države Grad se interesira za zgradu na Škveriću

U luke, obale i rive ulaže se više od 800 milijuna kuna duž cijele hrvatske obale, što je, ocjenjuje ministar Butković, svojevrsna renesansa u tom području važna za sve koji žive od mora i uz more, a doprinijet će i cjelokupnom gospodarstvu.

Zadovoljni suradnjom

– Zaista možemo biti zadovoljni suradnjom koju ostvarujemo s Vladom Republike Hrvatske i sa svim nadležnim Ministarstvima. Prije nekoliko mjeseci ministar Butković na Lošinju je potpisao i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za dogradnju luke Mrtvaška u Malom Lošinju. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 81,5 milijuna kuna, uz sufinanciranje iz Kohezijskog fonda u iznosu od 69 milijuna kuna, dok će ostatak od 12,2 milijuna kuna biti financiran iz državnog proračuna. I Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i ostala ministarstva prate naše projekte u svim segmentima, od prometa i insfrastrukture, odgoja i obrazovanja, turizma, regionalnog razvoja i svega ostalog – pojašnjava gradonačelnica Ana Kučić.

Na Malom Lošinju u tijeku rekonstrukcija magistralnog cjevovoda vrijedna više od 6 milijuna kn Mijenja se 1277 metara cjevovoda sagrađenog još 1978. godine