Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Na Unijama započela dugoočekivana gradnja sustava otpadnih voda vrijedna 7,5 milijuna kuna

Od sredine lipnja mještani će imati sigurnu opskrbu pitkom vodom

1/3
Foto: Grad Mali Lošinj
Ovim projektom gradit će se vodovod dug 850 metara kojim će se mještanima omogućiti sigurnija opskrba pitkom vodom, gravitacijska kanalizacija u dužini od 850 metara i tlačna u dužini od 530 metara

Na Unijama, otoku koji se nalazi na administrativnom području Grada Malog Lošinja, započela je dugoočekivana prva faza gradnje sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda s crpnom stanicom i vodoopskrbne mreže otoka Unije vrijedna 7,5 milijuna kuna za koju su Hrvatske vode u 2019. godini osigurale 500 tisuća kuna.

U Malom Lošinju započelo peto godišnje doba – vrijeme karnevala koje traje do 25. veljače U pet tjedana niz događanja za velike i male maškare

Priključak za 20 kućanstava

Ovim projektom gradit će se vodovod dug 850 metara kojim će se mještanima omogućiti sigurnija opskrba pitkom vodom, gravitacijska kanalizacija u dužini od 850 metara i tlačna u dužini od 530 metara. Isto tako, gradit će se mehanički predtretman s crpnom stanicom i podmorski ispust dužine 520 metara. Planirani završetak radova je 15. lipnja.

Tim je povodom gradonačelnica Ana Kučić sa suradnicima posjetila Unije i obišla radove kao i čitavu trasu na kojoj će se izvesti odvodnja i vodoopskrba. Osvrnula se na to što Unijani dobivaju ovim projektom.

Foto: Grad Mali Lošinj

– Realizacijom ovih radova ostvarit će se mogućnost priključka za 20-ak kućanstava, no ono što je važno napomenuti je da će se dovršetkom prve faze gotovo svima omogućiti lakša distribucija vode iz desalinizatora i pražnjenje septičkih jama – kazala je gradonačelnica Ana Kučić.

Naime, 2017. godine na otocima Susku i Unijama izgrađeni su desalinizatori kojima stanovnici i gosti tih otoka dobivaju vlastitu pitku vodu koja nastaje procesom obrade morske vode, desalinizacijom. Otok Ilovik pitku vodu dobio je 2013. godine.

Grad Mali Lošinj ove godine ima proračun ‘težak’ 127 milijuna kuna zbog kapitalnih investicija Sa 76 milijuna kuna uređivat će ceste, dječja igrališta, vidikovci na tri lokacije..

Isto tako, krajem 2019. dovršeni su radovi na području od Punta križe do kampa Baldarin gdje se izvodilo polaganje novog cjevovoda u sklopu gradnje vodoopskrbne mreže kojim se mještanima omogućila sigurnija opskrba pitkom vodom. Projekt je vrijedan 5 milijuna kuna, a čak 4,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurano je iz fondova EU. Za vrijeme polaganja cijevi za vodu, HEP je položio i svoje kabele na više lokacija od Osora do Baldarina te se tako, uz pitku vodu, osigurala i sigurnija opskrba električnom energijom. Povrh navedenih sredstava za vodoopskrbu, tijekom izvođenja radova, uloženo je još oko 1,5 milijuna kuna kako bi se izvelo asfaltiranje ceste nakon izvođenja radova u što većoj širini u većem dijelu zahvata te se time omogućilo neometano prometovanje vozila, biciklista i pješaka.

Uskoro započinje i novi veliki investicijski ciklus aglomeracija Mali Lošinj i Nerezine koje Grad Mali Lošinj i komunalna poduzeća provode u suradnji s nadležnim Ministarstvima te Hrvatskim cestama, Županijskom upravom za ceste i Hrvatskim vodama.

Foto: Grad Mali Lošinj

Projekt se sastoji od gradnje, sanacije te rekonstrukcije sustava javne odvodnje; rekonstrukcije te dogradnje sustava javne vodoopskrbe; gradnje nove vodospreme; kao i rekonstrukcije i nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 486 milijuna kuna, od čega je čak 92% sredstava bespovratnih. Dijelom se planira financirati bespovratnim sredstvima EU, dijelom nacionalnim sredstvima, dok se samo 8% investicije pokriva samostalno.

U planu i oborinska odvodnja

Za svaku dionicu projektirat će se prometno rješenje vodeći računa o cjelokupnosti projekta, a sva dinamika izvođenja radova bit će prilagođena turističkoj sezoni u skladu sa samom lokacijom pojedinih radova. Završetak radova očekuje se do kraja 2023. U okviru aglomeracije Mali Lošinj gradi se pročišćivač II. stupnja od naselja Ćunski i naselja Artatore do postojeće točke na ulazu u autokamp Poljana spajajući se na pročišćivač Kijac. Paralelno se izvode i mreže u naseljima Ćunski i Artatore, Veli Lošinj, kao i zone Čikat i Sunčana uvala koje se isto tako spajaju na Kijac. Druga aglomeracija je na dionici Sv Jakov – Nerezine – Osor.

Evaluacijska komisija udruženja ACES Europe odlučila: Lošinju zastava i priznanje – proglašen je europskim otokom sporta u 2020. godini

Grad Mali Lošinj planira izvesti oborinsku odvodnju, te na svim dijelovima uz trasu izgraditi biciklističke staze ili šetnice. Prva takva dionica bit će upravo dugoočekivana rekonstrukcija državne ceste D100 na dionici Osor – Nerezine.