Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Grad Mali Lošinj ove godine ima proračun ‘težak’ 127 milijuna kuna zbog kapitalnih investicija

Sa 76 milijuna kuna uređivat će ceste, dječja igrališta, vidikovci na tri lokacije..

Foto: Grad Mali Lošinj
Od kapitalnih investicija slijede novi projekti poput cesta na Malinu, Šestavine, Zagazinjine, u stambenoj zoni Kalvarija, Biskupija te na Bočacu. Isto tako, planirana su sredstva za parkiralište u Ćunskom, za izradu projekte dokumentacije za popločenje Zagrebačke ulice...

Grad Mali Lošinj u ovoj će godini imati proračun ‘težak’ čak 127 milijuna kuna, obzirom da je u tom iznosu usvojen na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Od tog iznosa, čak 76 milijuna kuna odnosi se na kapitalne investicije poput cesta na Malinu, Šestavinama, Zagazinjinama, u stambenoj zoni Kalvarija, Biskupiji te na Bočacu.

Predstavljeni županijski projekti vrijedni 1,7 milijardi kuna Cilj je ljude usmjeriti na proizvodnju povrća koje će im donijeti nova tržišta

Za predškolski odgoj

Proračunski korisnici Grada Malog Lošinja su Dječji vrtić Cvrčak, Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj, Gradska knjižnica i čitaonica, Lošinjski muzej u sklopu kojeg djeluje Muzej Apoksiomena te Javna vatrogasna postrojba.

Inače, u Gradu Malom Lošinju djeluje jedinstveni upravni odjeli u kojem su ustrojeni odsjeci kao unutarnje jedinice i to Ured gradonačelnika, Odsjek za urbanizam, komunalno gospodarstvo i gospodarenje gradskom imovinom, Odsjek za pravne, kadrovske poslove i samoupravu, Odsjek za proračun, financije, javnu nabavu i EU projekte, Odsjek za turizam, gospodarstvo i poljoprivredu te Odsjek za opće poslove i socijalnu skrb.

Za Ured gradonačelnika planirana su sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna. Za Odsjek za urbanizam, komunalno gospodarstvo i gospodarenje gradskom imovinom planirano je 76,1 milijun kuna. Za redovan rad Odsjeka za pravne, kadrovske poslove i samoupravu planirana su sredstva u iznosu od 40 milijuna kuna, za Odsjek za proračun, financije, javnu nabavu i EU 4,6 milijuna kuna, za Odsjek za turizam, gospodarstvo i poljoprivredu 1,8 milijuna kuna te za Odsjek za opće poslove i socijalnu skrb 2,8 milijuna kuna.

Od kapitalnih investicija slijede novi projekti poput cesta na Malinu, Šestavine, Zagazinjine, u stambenoj zoni Kalvarija, Biskupija te na Bočacu. Isto tako, planirana su sredstva za parkiralište u Ćunskom, za izradu projekte dokumentacije za popločenje Zagrebačke ulice.

Lošinjski Advent već desetu godinu zaredom ima humanitarnu notu Umjesto novogodišnjeg vatrometa, novac usmjerili u nabavu zdravstvene opreme

Također, planirana su sredstva za projekte oborinske odvodnje u naseljima Artatore i Ćunski, ali i za uređenje vidikovaca na tri lokacije: Vela Straža, Sv. Ivan i Pogled, te za izradu projektne dokumentacije za uređenje utvrde Kaštel. Planiran je i početak radova na uređenju Aleje kapetana u centru Malog Lošinja, nastavak radova na obnovi Osorskih bedema te uređenje prostora vijećnice i Muzeja pomorstva.

U 2020. godini uređivat će se dječja igrališta u Velom Lošinju, na Susku i u Ćunskom, kao i igralište na Iloviku te sportsko igralište u Artatorama. Još je puno projekata koji će se realizirati u sklopu energetske tranzicije otoka Lošinja, kao i u sklopu aglomeracija.

No u Malom Lošinju nije sve orijentirano samo na kapitalne investicije. Proračunom su za javne potrebe planirana velika sredstva za izdvajanja u predškolskom odgoju, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju (produženi i cjelodnevni boravak, nabava udžbenika, sudjelovanje učenika na natjecanjima), za razvoj civilnog društva, sporta i rekreacije, a poseban naglasak stavljen je na socijalna prava i druge potpore stanovništvu (ponovno su planirane božićnice za umirovljenike, mjere za poticanje nataliteta, dodatna gerontodomaćica isl.). Za Dječji vrtić Cvrčak planirana su sredstva od 11,6 milijuna kuna, za škole 1,3 milijuna kuna, a za kulturu 11,5 milijuna kuna. I za zdravstvo se izdvajaju znatna sredstva od 1,2 milijuna kuna.

VELIKI RADOVI Uređuje se plaža i magistralni cjevovod na plaži Kadin

Realan i razvojan proračun

– Naš proračun za 2020. godinu je realan i razvojan, a u njega smo uključili i prijedloge naših sugrađana kako kroz projekt participativnog budžetiranja za koji je u ovoj godini predviđeno 200 tisuća kuna, tako i kroz Savjetovanje s javnošću. Time smo preciznije i učinkovitije odredili prioritete zajednice, te razvili osjećaj zajedničkog vlasništva. Budući da se razina transparentnosti naše gradske uprave iz godine u godinu podiže na sve veću razinu, u 2019. godini ocijenjeni smo najvišom ocjenom, i u narednom razdoblju nastavit ćemo sve razvojne dokumente kreirati u suradnji sa sugrađanima – pojašnjava gradonačelnica Ana Kučić.