Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Predstavljeni županijski projekti vrijedni 1,7 milijardi kuna

Cilj je ljude usmjeriti na proizvodnju povrća koje će im donijeti nova tržišta

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Iznimno nam je važna i dobra prometna povezanost za gospodarski razvoj županije, istaknuo je ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota

Na početku 2020. čelnici Vukovarsko-srijemske županije organizirali su tematsku konferenciju pod nazivom „Razvojni projekti Vukovarsko-srijemske županije – stanje i perspektive, s naglaskom na projekte u poljoprivredno-prehrambenom i drvnom sektoru“.

Crna svinja fajferica Počinje istraživanje kojim se želi dokazati da su žirovane svinje najbolje na svijetu Godinu dana hranit će crne svinje žirom i istražiti učinke

Poruka mladima

Županijske razvojne projekte predstavio je ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota koji je rekao da su i na ovaj način željeli poslati pozitivnu poruku javnosti i mladima o gospodarskim projektima koji su pripremljeni ili se pripremaju i da se skrbi o demografskoj situaciji na području županije.

– Riječ je o deset projekata županije koje je odabrala Skupština VSŽ-a. Tu se radi o razvojnim projektima kojima se želi male proizvođače, odnosno OPG-ove u županiji, pridobiti za znatniju proizvodnju povrća više dohodovnih kultura kako bismo jedan dio njih odmaknuli od intenzivne ratarske proizvodnje i kako bi oni u budućnosti od svojega rada mogli živjeti i ostati ovdje. Sve to donosi rast proizvodnje, nova tržišta, nova zapošljavanja, ulaganja i u konačnici boljitak za sve – rekao je Cota.

Govoreći o projektima, spomenuo je Agrotehnološki centar za preradu voća i povrća kao i sustave za navodnjavanje na pet velikih polja u Cerni, Sopotu, Otoku, Privlaci i Lipovcu. Dva velika sustava Grabovo i Tovarnik u Županiji pripremaju za razdoblje 2021. – 2027. godina.

Novi ugovori o suradnji Županije i fakulteta u Osijeku, župan Galić poručio: Znamo kako unaprijediti poljoprivredu, već se pripremamo za 2021. godinu

Istaknuo je i Centar kompetentnosti za srednja strukovna zanimanja u poljoprivredi, projekt je to vrijedan oko 80 milijuna kuna. Interesantno je da je njegov nositelj Poljoprivredna škola iz Vinkovaca uz partnerstvo Poljoprivredne škole iz Iloka. Cilj je uz novi kurikulum obrazovati mlade stručne kadrove iz poljoprivrede za potrebe tržišta. Cota je spomenuo i Drvno-tehnološki centar za drvoprerađivače.

– Tih deset projekata ukupno je vrijedno oko 1,7 milijardi kuna. Iznimno nam je važna i dobra prometna povezanost za gospodarski razvoj županije. Kada je riječ o tim projektima, potpisan je ugovor za obnovu i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci – Zagreb. Važan nam je i koridor Vc, a posebno paneuropski koridori poput sedmog koridora rijekom Dunav od Njemačke do Crnoga mora i deseti koridor prometnice Zagreb – Bajakovo. Svi razvojni projekti i proizvodi naše županije neće imati nikakvoga smisla ako budu zaustavljeni zbog nerazvijene prometne infrastrukture – rekao je Cota.

Puno se radilo

Zadovoljan prezentiranim projektima je i vukovarsko-srijemski župane Božo Galić koji je rekao da su županijski uredi i agencije proteklih godina puno radili na više razina, a sve s ciljem razvoja gospodarstva i podizanja kvalitete života građana.

Rođena u Vukovaru Djevojčica Marta prva vukovarsko-srijemska beba

– Svi ti projekti imaju izuzetnu važnost za Vukovarsko-srijemsku županiju i njene građane zbog utjecaja na gospodarski razvoj, privlačenje ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i općenito podizanje životnog standarda stanovnika županije. Napravilo se puno, još više se planira za budućnost jer smo svi svjesni potencijala s kojima raspolaže naša županija. Moramo ih maksimalno iskoristiti jer samo tako možemo naprijed – rekao je Galić.