Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Novi ugovori o suradnji Županije i fakulteta u Osijeku, župan Galić poručio:

Znamo kako unaprijediti poljoprivredu, već se pripremamo za 2021. godinu

1/2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL/Ilustracija
Ugovore su potpisali vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Krunoslav Zmaić, a vrijedni su 670.000 kuna

Vukovarsko-srijemska županija već godinama provodi brojne aktivnosti radi jačanja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje koja je jedan od temelja razvoja najistočnije hrvatske županije. U sklopu tih aktivnosti predstavljena su tri projekta važna za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje, a potpisani su i ugovori između Županije i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka vrijedni oko 670 tisuća kuna.

Za ljepše blagdane Poklon-paketići djeci u udomiteljskim obiteljima

Važni projekti

Radi se o projektima „Uvođenje potencijala poljoprivrednog zemljišta na trasi melioracijskog kanala Dunav – Sava“, „Razvoj tehnologije obogaćivanja konzumnih jaja mikroelementima agronomskom biofortifikacijom komponenti krmne smjese“ te „Otkrivanje i praćenje pojavnosti bolesti zlatne žutice vinove loze u vinogorju Srijem“.

– Riječ je o izuzetno važnim projektima kojima će se unaprijediti proizvodnja i podignuti kvaliteta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja županije. Navedeni projekti pokazuju da imamo viziju i strategiju razvoja poljoprivrede na području naše županije i da se na taj način pripremamo za iduće financijsko razdoblje koje počinje 2021. u kojem očekujemo nastavak financiranja projekata iz fondova EU – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Potpisan ugovor s izvođačima radova Modernizacija pruge Vukovar – Vinkovci vrijedna je 516,3 milijuna kuna

Ugovore je uime Fakulteta agrobiotehničkoh znanosti potpisao dekan fakulteta Krunoslav Zmaić, koji je rekao da se realizacijom tih projekata želi staviti naglasak na valorizaciju dugogodišnje dobre suradnje osječkog fakulteta i Vukovarsko-srijemske županije. Prema riječima Zmaića, projekti su bitni ne samo za fakultet nego i za Županiju, ali i obiteljska poljoprivredna gospodarstva i cjelokupan ruralni prostor.

– Jedan je vezan za učinke koji se odnose na poljoprivredno zemljište i melioracijski kanal na potezu Dunav – Sava, kojim želimo napraviti cjelokupnu pedološku analizu i vidjeti mogućnosti budućeg korištenja poljoprivrednog zemljišta koje se sada ne koristi. Na temelju pedoloških analiza i melioracijskih tehnologija utvrdit ćemo koje bi poljoprivredne proizvodnje dale najbolji učinak, a naglasak ćemo staviti na radno intenzivne kulture koje su ujedno i dohodovne – rekao je Zmaić.

Hrvatska poljoprivreda u krizi

Vezano za projekt koji se odnosi na funkcionalnu hranu, odnosno biofortifikaciju – obogaćivanje određenim mikroelementima, dekan je rekao da potrošači, pogotovo inozemni, izuzetno traže i cijene upravo takvu hranu, pa istraživanja i projekti Fakulteta idu u tom smjeru. Kad je riječ o projektu vezanim uz praćenje bolesti zlatne žutice vinove loze u Srijemu, Zmaić je kazao da rješavanje toga problema traži radikalne mjere, a struka treba definirati načine neškodljivog uklanjanja bolesti, ali i sorte u koje bi trebalo ići u budućnosti i koje će zauzeti ovo vinogradarsko područje.

Odmor u šumi uz tradicionalna jela, Vukovarskoj kući nagrada Simply the best za 2019. godinu

– Hrvatska poljoprivreda je u krizi jer loše koristimo resurse ili ih čak uopće ne koristimo, ali i stoga što se pokušavamo nadmetati u tržišnoj utakmici, u kojoj jako teško možemo dobiti bitku u smislu količine proizvoda. Projekti će dokazati kako se moramo uspješnije koristiti površinama, ali i kontinuiranim učenjem riješiti pitanje “praznih polica u svijesti” – rekao je županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić.