Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Potpisan ugovor s izvođačima radova

Modernizacija pruge Vukovar – Vinkovci vrijedna je 516,3 milijuna kuna

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Modernizacijom će se pruga Vinkovci – Vukovar unaprijediti za brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se vrijeme putovanja skratiti 50 posto

Poslije godina najava i planiranja, a onda i provedenog natječaja, u Vukovaru je konačno potpisan ugovor za izvođenje radova na projektu “Nadogradnja i elektrifikacija pruge Vinkovci – Vukovar”. Radi se o projektu vrijednom 516,3 milijuna kuna koji je s 85 posto bespovratnih sredstava financiran iz fondova EU. Predsjednik uprave HŽ-a Ivan Kršić, koji je ugovor o izvođenju potpisao s predstavnicima španjolske tvrtke Comsa, istaknuo je kako je cilj nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar, dugačke 18,71 kilometar, povećanje opsega željezničkog teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar te bolja povezanost željezničkog putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima.

Odmor u šumi uz tradicionalna jela, Vukovarskoj kući nagrada Simply the best za 2019. godinu

– Modernizacijom će se pruga Vinkovci – Vukovar unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se vrijeme putovanja skratiti 50 posto. Bit će modernizirani željezničko-cestovni prijelazi, jedan most će biti izgrađen te rekonstruirani svi objekti na dionici. Radovi će se provoditi 24 mjeseca, a sve će to omogućiti brže, ali i sigurnije i jeftinije prometovanje – rekao je Kršić.

Govoreći o izvođačima radova, španjolskoj tvrtki Comsa, Kršić je rekao kako se radi o istoj tvrtki koja je izvodila radove na novoizgrađenoj dionici željezničke pruge Sv. Ivan Zelina – Gradac te da će vjerojatno i na ovome poslu koristiti svoje inženjere i menadžment, dok će za radove koristiti lokalnu operativu.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić rekao je da projekt puno znači za i za Vukovar i za Vinkovce i to ne samo u prometnom razvoju nego u svekolikom gospodarskom razvoju i cijele Slavonije i Srijema.

U Zagrebu održan prvi hrvatski “food porn” festival Na festivalu “Uho grlo nos” šokački odrezak, sendvič od poderanih gaća te pirjane rolice...

– Stalno naglašavam važnost spajanja Luke Vukovar i Luke Rijeka, spajanje Luke Vukovar prema Pločama, koridor Vc, također koridor 10 koji je žila kucavica za gospodarstvo, za promet putnika i roba. Očekujemo i realizaciju željezničke pruge Vinkovci – Zagreb koja znači ostanak ljudi na ovim prostorima, odnosno život za ovaj kraj – rekao je Galić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je istaknuo kako je poslije ovotjednog otvaranja novoizgrađene željezničke pruge na dionici Sv. Ivan Zelina – Gradac ovo još jedan veliki projekt ulaganja u željezničku infrastrukturu na području Hrvatske.

– Ovaj projekt dio je velikog investicijskog ciklusa u izgradnju i obnovu prometne infrastrukture gdje smo koncentrirani na željezničku infrastrukturu. Krajem godine potpisat ćemo ugovor vrijedan 310 milijuna eura o rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac. Ostaje nam priprema kompletne studijske i projektne dokumentacije, za što su osigurana sredstva, koridora 10 od Vinkovaca prema Zagrebu gdje su pojedine dionice napravljene – rekao je Butković.

Predstavljena aplikacija “AR logo VSŽ” Skeniraj grb županije i u 3D prikazu obiđi njezinih pet gradova

Govoreći o ulaganjima u željezničku infrastrukturu, Butković je rekao kako se ulaže 1,2 milijardi eura u projekte razvoja i izgradnje željezničke infrastrukture kao i da će prema procjenama do 2030. godine biti uloženo oko 3,5 milijardi eura u željezničke projekte među kojima su dva glavna pravca mediteranski, od Rijeke prema Budimpešti, i bivši koridor 
10.