Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Zagrebu održan prvi hrvatski “food porn” festival

Na festivalu “Uho grlo nos” šokački odrezak, sendvič od poderanih gaća te pirjane rolice...

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Najveću pozornost posjetitelja na festivalu privukao je Fajferica Gastro Show

Pod nazivom “Uho grlo nos” u Zagrebu je održan prvi hrvatski „food porn“ festival na kojem je najveću pozornost posjetitelja privukao Fajferica Gastro Show. Posjetitelji su imali prilike kušati šokački odrezak, sendvič od poderanih gaća te pirjane rolice pri čemu treba istaknuti da je u pripremi svih jela korišteno meso crne slavonske svinje, tzv. fajferice.

U organizaciji Udruge dragovoljnih darivatelja krvi Vir Virske obitelji prikupljaju hranu za korisnike Pučke kuhinje u Zadru

Prepoznatljivi “crni sendvič”

Među kuharima koji su sudjelovali u pripremi jela na festivalu bili su ovogodišnja državna prvakinja u kulinarstvu Ana Marija Stanković te Damir Mikulić iz Vinkovaca koji su puni hvale za ovo meso. Među proizvodima i jelima od crne slavonske svinje bili su čvarci i namazi, pirjane rolice, mesna rolada, gulaš, medaljoni i sote. Z

animljivi prilozi bili su njoki od bundeve te rezanci od koprive. Slavonsku gastronomiju i street food na jedinstven je način spajao sendvič od poderanih gaća i mesa od crne svinje. Jela na roštilju te kotlovinu spravljao je predsjednik Udruge kuhara i slastičara VSŽ-a Jozo Gale. Bila je ovo prilika i za dogovore sa zagrebačkim ugostiteljima koji su prepoznali potencijal mesa crne slavonske svinje. Vukovarsko-srijemsku županiju i uzgajivače fajferice na festivalu zastupao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić koji je rekao da Županija ulaže velike napore i provodi brojne aktivnosti s ciljem promocije ove vrste mesa.

Kada je riječ o mesu crne svinje podsjećamo i na „crni sendvič“ koji je nedavno prezentiran i izazvao je niz pozitivnih komentara. Riječ je o sendviču koji se služi u pecivu crne boje, ali može i u običnom pecivu. U sendviču se prži slanina crne slavonske svinje i jaje, a moguće je, po želji kao prilog, staviti i nekakvu sezonsku salatu.

Predstavljena aplikacija “AR logo VSŽ” Skeniraj grb županije i u 3D prikazu obiđi njezinih pet gradova

Predstaviti ga turistima

– Cilj im je da crni sendviči postanu prepoznatljiv dio ugostiteljske ponude na području cijele Vukovarsko-srijemske županije, odnosno, dijela Hrvatske gdje se i uzgaja najveći broj komada fajferice. Želimo da se ovaj sendvič prije svega prodaje na području naše županije i da se nijedan turist ne vrati kući, a da ga nije probao – rekla je županijska pročelnica za turizam Marija Budimir.

Razgovaralo se i s brojnim vlasnicima restorana koji su pokazali velik interes za ovaj proizvod tako da će se „crni sendviči“ uskoro moći kupiti u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji.