Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Počinje istraživanje kojim se želi dokazati da su žirovane svinje najbolje na svijetu

Godinu dana hranit će crne svinje žirom i istražiti učinke

Crna svinja fajferica
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Želja nam je tijekom dvije godine dokazati koja svojstva svinja konzumirajući žir prenosi u tkivo i koji su poželjni učinci, odnosno vrijednosti za nas kupce, rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić

U vukovarskoj Palači Srijem predstavljen je projekt Istraživanje kemijskog sastava žira te utjecaj hranidbe žirom na proizvodna svojstva, kvalitetu i kemijski sastav mesa crnih slavonskih svinja kao i istraživanje genetskih utjecaja na intramuskularnu mast crnih slavonskih svinja koji je vrijedan 185 tisuća kuna.

Novi ugovori o suradnji Županije i fakulteta u Osijeku, župan Galić poručio: Znamo kako unaprijediti poljoprivredu, već se pripremamo za 2021. godinu

– Svi vjerujemo da su žirovane svinje najbolje svinje na svijetu, međutim nitko se do sada nije time ozbiljno bavio. Želja nam je tijekom dvije godine dokazati koja svojstva svinja konzumirajući žir prenosi u tkivo i koji su poželjni učinci, odnosno vrijednosti za nas kupce – rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić.

Dodao je da je cilj dokazati da Slavonija ima resurse koje može i mora iskoristiti da bi tržišno bila bolje pozicionirana te istaknuo da se s Europom ne možemo natjecati u količini proizvedenog mesa, ali i u kvaliteti i određenim specifičnostima i posebnostima itekako možemo.

Foto: Branimir Bradarić

Direktor tvrtke za kontrolu kakvoće robe Inspecto d.o.o. Ante Nevistić rekao je da se zbog hranjenja crnih slavonskih svinja žirom dobiva dobar omjer između zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.

– Već je stručno dokazano da je taj omjer puno veći, odnosno zdraviji i bolji. Tijekom godinu dana hranit ćemo crne svinje žirom i onda ćemo pratiti kako će se to odraziti na svinje, na muški i ženski spol. Želimo vidjeti je li u pitanju genetika ili se na taj omjer može utjecati prehranom žirom – rekao je Nevistić.