Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Stradali u Kotar šumi

Odana počast poginulim braniteljima i zapovjedniku Grgcu

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Na obilježavanju 25. godišnjice pogibije 10 stradalih branitelja u Oluji

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Kotar šumi na području grada Petrinje 4. kolovoza odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i zapovjedniku 57. brigade Hrvatske vojske „Marijan Celjak”, brigadiru Stjepanu Grgcu.

Završen Masterplan prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije Prioriteti su završetak autoceste, drugi kolosijek pruge do Zagreba...

Grgac, jedan od legendarnih zapovjednika 57. brigade, poginuo je 4. kolovoza 1995. u neprijateljskoj zasjedi u Kotar šumi, a na tom je mjestu godinu dana poslije otkriven spomenik s njegovim poprsjem i spomen-pločom s imenima 10-orice stradalih hrvatskih branitelja u Oluji na ovom području, šestorice pripadnika 57. brigade „Marijan Celjak”, trojice iz 2. gardijske brigade Grom i jednog iz 12. domobranske pukovnije.

Uz obitelj pokojnog Stjepana Grgca, kod spomenika su vijence položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić bio je ‘95. zapovjednik 78. samostalnog bataljuna i često je surađivao s Grgcem, pogibija kojega je potresla i njega i sve suborce. Zadnji njihov susret bio je u šumi Brezovica gdje su, zajedno s tadašnjim zapovjednikom Zbornog područja, planirali i dogovarali korake za provedbu Oluje.

PROSLAVLJEN DAN OPĆINE SUNJA Obnovljene ceste, sagrađeno reciklažno dvorište...

– Krećemo u oslobađanje naše zemlje, naše domovine, ali vjerojatno nećemo svi dočekati tu pobjedu – tom je rečenicom general Basarac završio sastanak uoči Oluje. Nažalost, zapovjednik Stjepan Grgac jedan je od mnogih koji nisu dočekali tu pobjedu. – Gubitak zapovjednika izazvao je veliku nevjericu za sve nas, bio je to težak trenutak – rekao je župan Žinić.