Izbornik
Naslovnica Županije Istarska 45 pregleda
74. obljetnica

Održan tradicionalni susret boraca i građana na Rušnjaku

Rušnjak
Foto: Grad Poreč
'Antifašizam je bio i ostat će odrednica našeg identiteta, naše regije, vrijednost uz koju ćemo odrastati i koju ćemo uvijek štititi', poručio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić

Unatoč kiši, veliki broj građana okupio se u nedjelju na Rušnjaku kako bi prigodnim programom i tradicionalnim druženjem obilježili 74. obljetnicu prvog većeg organiziranog odlaska partizana iz ovog djela Istre u narodnooslobodilačku borbu pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca.

Brojnima okupljenima na Rušnjaku obratio se Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča naglasivši kako ovo druženje, vjerojatno kao nikad dosad, predstavlja poruku.

- Svi borci za slobodu, radnici, ljudi sa sela, stari i djeca, svi su oni stvorili Europu koja je nastala na antifašizmu. Za tu se vrijednost treba boriti stalno i svaki dan iznova. Antifašizam je bio i ostat će odrednica našeg identiteta, naše regije, vrijednost uz koju ćemo odrastati i koju ćemo uvijek štititi. To smo i bezbroj puta pokazali - u otvorenoj, tolerantnoj i miroljubivoj Istri nema mjesta mržnji, diskriminaciji, nasilju i agresiji, ali ni relativiziranju povijesti. Uvijek ćemo se s ponosom okupiti na Rušnjaku i reći kako je naš Poreč i naša Istra simbol dobrega, poštenega i pravičnega, svega onoga za što su se borci s Rušnjaka i zalagali-  rekao je u svom govoru Peršurić.

Foto: Grad Poreč

Među uzvanicima bio je i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je pozdravio okupljene i naglasio da se ovakva okupljanja moraju održavati kako bi iz povijesti učili, a ne ju prema potrebi mijenjali. Uz njega, na obljetnici na Rušnjaku bili su i saborski zastupnik Giovanni Sponza, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreč Arduino Matošević, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije Tomislav Ravnić, te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč Miro Sošić, priopćili su iz Grada Poreča.

Svečanost su svojim nastupima uveličali Limena glazba i folklorna skupina KUD-a Matko Laginja iz Sv. Lovreča. Nakon tradicionalnog polaganja vijenaca i govora, na Rušnjaku je nastavljeno druženje građana, antifašista i simpatizera.