Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Jedan od najvrednijih kapitalnih projekata za Brodsko-posavsku županiju

Ogledni primjeri kontroliranih uvjeta poljoprivredne proizvodnje

storyeditor/2024-07-05/PXL_110621_33214802.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL PROJEKT je vrijedan 10 milijuna eura, a cilj mu je unaprijediti gospodarstvo i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta
Županijski projekt Centra strukovne izvrsnosti u bioekonomiji (CIB) fokusiran je na biotehnološka istraživanja, digitalizaciju i automatizaciju u poljoprivredi

Centar strukovne izvrsnosti u bioekonomiji (CIB) jedan je od najvrednijih kapitalnih projekata za koji u Brodsko-posavskoj županiji vjeruju da ima velik potencijal i da će pronaći svoju potporu u financiranju iz fondova.

Ovaj 10 milijuna eura vrijedan projekt fokusiran je na biotehnološka istraživanja, digitalizaciju i automatizaciju u poljoprivredi, a cilj je unaprijediti gospodarstvo i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta u županiji. Nositelj je Brodsko-posavska županija, a partneri su Sveučilište u Slavonskom Brodu i Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, uz tehničku potporu županijskog Centra za razvoj.

Učenici će koristiti dronove

Iz Županije su već najavili uvođenje novih sadržaja u odgojno-obrazovnom sustavu u školi i na Sveučilištu, od kojih su neki edukativnog, a drugi praktičnog karaktera. Budući Centar strukovne izvrsnosti donijet će daljnju nadogradnju, edukaciju, nova učenja, ali i prezentaciju novih praktičnih sadržaja za poduzetnički sektor u poljoprivrednoj proizvodnji.

– Kada završi provedbena faza i kada se instalira sve ono što je zamišljeno projektom, to bi zapravo trebali biti ogledni primjeri kontroliranih uvjeta proizvodnje, prije svega povrća, i nekih radno intenzivnih kultura, a naravno i onih koji će ostvariti očekivane benefite kroz kontrolirane uvjete navodnjavanja – rekao je Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Projekt donosi i centar za digitalizaciju i automatizaciju u poljoprivredi, gdje će učenici koristiti suvremene tehnologije u planiranju i nadgledanju proizvodnje, a u okviru zanimanja za geodeta dobit će i mogućnost rada dronovima.

– Ovo je zapravo nastavak svih onih projekata koje radimo dugi niz godina, zasnovan na preporukama europskog strateškog plana u bioekonomiji. Za nas to znači adaptaciju i izgradnju multifunkcionalne gospodarske dvorane, a zatim i uređenje centra za automatizaciju – poručila je ravnateljica škole Marija Tomić.

Demonstracijski praktikum

Podnoseći izvješće o radu, župan Danijel Marušić na posljednjoj je sjednici Županijske skupštine istaknuo kako je 232 tisuće eura vrijedan projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije za Centar strukovne izvrsnosti u bioekonomiji završen u prosincu 2023. godine.

Projektom je predviđena rekonstrukcija postojeće pomoćne zgrade od 900 četvornih metara u demonstracijsko-edukacijski praktikum za istraživanje, razvoj te pripremu, preradu i skladištenje voća i povrća, zatim rekonstrukciju postojeće radionice u praktikum za digitalizaciju i automatizaciju poljoprivredne proizvodnje te proširenje kapaciteta plastenika i staklenika.

Planirana je i izrada projekta navodnjavanja na šest hektara, što će pridonijeti stjecanju iskustava i specijaliziranih znanja vezanih za uzgoj biljaka.

storyeditor/2024-07-05/smz_b_slager_defibrilatori.jpeg Uređaji koji spašavaju živote Nabavljeni defibrilatori za školske sportske dvorane storyeditor/2024-07-05/dvorac_inkey_2.jpg Najveća investicija u kontinentalni turizam Derutni dvorac Inkey pretvara se u sjajan biser kontinentalnog turizma storyeditor/2024-07-08/IMG-20240706-WA0007.jpg Čak 150 tamburaša iz Amerike oduševilo je osječku publiku Gradonačelnik ugostio predstavnike Hrvatske bratske zajednice Amerike