Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U Belom Manastiru, u naselju Branjin Vrh, "niče" Kuća baranjskog kulena

Okupit će se proizvođači, a kulen će biti kvalitetniji i prodavaniji!

1/3
Foto: Grad Beli Manastir
Takva će tržišna potražnja i vidljivost dovesti do povećanja broja zaposlenih u sektoru poljoprivrede i trgovine, ali i do otvaranja poslovnih objekata

Kuća baranjskog kulena "niče" u Belom Manastiru, konkretnije u prigradskom naselju Branjin Vrh. Centar za proizvodnju kulena tamo će naći svoje mjesto, čime će ovo naselje s oko 1200 stanovnika, ističe se, postati "snažno i cjelovito područje s mogućnostima za sve svoje građane". Projekt je to vrijedan 12,5 milijuna kuna, od čega je 10,6 milijuna bespovratne potpore. Provodi se, pak, u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, a u partnerstvu s Udrugom proizvođača kulena – Baranjski kulen.

Projekt Gradski sportski park u Belom Manastiru vrijedan 32,2 milijuna kuna Novi gradski stadion sa sportskim borilištima, ali i bazen s atrakcijama

Konkurentniji na tržištu

– Najvažnija uloga partnera je osiguravanje logistike te transfera stručnih znanja i vještina na ostale korisnike. Također, svi korisnici prostora u pogonu za proizvodnju kulena bit će članovi ove udruge, a prostor će nakon provedbe projekta biti ustupljen na upravljanje partneru – pojašnjavaju u Gradu Belom Manastiru.

Foto: Grad Beli Manastir

Samu Kuću baranjskog kulena projektirala je Ankica Bošnjak, arhitektica iz tvrtke Tetraedar iz Belog Manastira. Za gradnju je zaduženo poduzeće Massa iz Osijeka. Građevinski radovi započeli su u prosincu, a vrijednost im je 10,5 milijuna kuna.

Cilj cjelokupnog projekta Kuća baranjskog kulena je razvoj gospodarstva: stvaranje uvjeta za razvoj industrije, poduzetništva i poljoprivrede te omogućavanje održivog rasta i razvoja novim i postojećim poduzetnicima. Osigurat će se tako i mjesto gdje će mali proizvođači baranjskog kulena i OPG-ovi koji proizvode i prerađuju papriku dobiti potrebne informacije o proizvodnji, ali pružit će im se mogućnost da se grupiraju. Sagradit će se proizvodni pogon gdje će moći izrađivati autohtone mesne prerađevine.

Cilj je, nadalje, doprinos stvaranju uspješnih i tržišno konkurentnih poljoprivrednih gospodarstava na području Baranje, edukacija nositelja i članova OPG-ova o mogućnostima unaprjeđenja proizvodnje i prodaje kulena i baranjske začinske paprike, kao i edukacija o procesu certificiranja i zaštite njihovih proizvoda.

Rekonstrukcija društvenog doma u Šumarini projekt je vrijedan 3,15 milijuna kuna Središnje mjesto za proslave, sport, sajmove, dječje igre...

– Naime, baranjski kulen kao jedan od vrlo prepoznatljivih simbola ovoga kraja potrebno je kvalitetnije komercijalizirati i ujednačiti njegovu proizvodnju, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je naziv baranjski kulen zaštićen i registriran na razini EU 2012. godine. Brojni su elementi koji utječu na kvalitetu ovog proizvoda, a svi će biti predmet istraživanja tijekom realizacije projekta. Način uzgoja paprike i pripreme mesa, procedura proizvodnje i ostali elementi bit će dostupni proizvođačima kako bi se mogli educirati, unaprijediti svoju proizvodnju i osigurati snažan tržišni nastup. Cilj je tako postići veću kvalitetu ovog proizvoda, okupiti male proizvođače te putem udruge partnera plasirati takav proizvod na tržište, u znatno većim količinama nego što bi to mogao svaki proizvođač zasebno – rezimiraju u Gradu.

Foto: Grad Beli Manastir

Kuća baranjskog kulena bit će mjesto susreta proizvođača i struke na kojem će se istraživati, educirati, ali i proizvoditi. Dugoročno će ovaj projekt podići kvalitetu kulena, što će biti baza njegove kvalitetnije komercijalizacije. Osnažit će se poznati prehrambeni proizvod ovoga kraja, što bi u konačnici trebalo dovesti do još veće potražnje.

Završetak u travnju 2021.

– Takva će tržišna potražnja i vidljivost dovesti do povećanja broja zaposlenih u sektoru poljoprivrede i trgovine, ali i do otvaranja poslovnih objekata koji će kao predmet svog poslovanja imati baranjski kulen, bilo da se radi o proizvodnji, istraživanju i razvoju, potpori komercijalizacije ili trgovini – vjeruju u Gradskoj upravi.

Uređenje prometne infrastrukture na području Belog Manastira Novi kolnici i staze u Branjinu Vrhu, ali i skulptura goluba u središtu

Grade se dvije građevine – pogon za preradu mesa te zgrada za prezentaciju proizvoda. Pogon za preradu mesa imat će pet odvojenih pogona za proizvodnju površine 364,98 četvornih metara, dok će zgrada za prezentaciju proizvoda površine 187,56 kvadrata služiti za promidžbu i prodaju kulena.

Završetak projekta planiran je u travnju iduće godine.