Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Rekonstrukcija društvenog doma u Šumarini projekt je vrijedan 3,15 milijuna kuna

Središnje mjesto za proslave, sport, sajmove, dječje igre...

1/5
Foto: Grad Beli Manastir
Uredit će se višenamjenska dvorana s kuhinjom i sanitarnim čvorom, park i dječje igralište, površina sa spravama za rekreaciju, nogometni teren i šetnica

Počela je nedavno rekonstrukcija društvenog doma u prigradskom naselju Šumarini, a građevinski su radovi vrijedni 2,560.211 kuna. Za njih je zadužena tvrtka Zadravec iz Branjina Vrha. U novom ruhu dom bi trebao zasjati već u studenome, kada je planiran završetak obnove.

Završava se niz velikih projekata EU Otvoren produženi boravak u školi “Dr. Franjo Tuđman” u Belom Manastiru

Nova radna mjesta

Projekt "Rekonstrukcija građevine javne i društvene namjene - društveni dom u Šumarini" Grad Beli Manastir prijavio je u srpnju 2018., u sklopu Programa ruralnog razvoja RH.

Ugovor o sufinanciranju s Ministarstvom poljoprivrede potpisan je 14. svibnja 2019. godine, u iznosu od 3,152.558 kuna. Projektom je planirana rekonstrukcija doma, troškovi opremanja, troškovi izrade projektno-tehničke dokumentacije i nadzora te izvedbe dodatnih građevinskih zahvata.

Foto: Grad Beli Manastir

– Zgrada društvenog doma u Šumarini, jednom od tri prigradska naselja grada Belog Manastira, na samom je ulazu u naselje pa će rekonstrukcija zasigurno podići kvalitetu tog prostora, poštujući duh mjesta i uzimajući u obzir tradiciju okupljanja lokalnog stanovništva. Postojeća zgrada nije bila prikladna za svoju namjenu, a ovim će zahvatom naselje dobiti centralno mjesto za javna događanja i provođenje slobodnog vremena, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru – ističu u Gradskoj upravi.

Uređenje prometne infrastrukture na području Belog Manastira Novi kolnici i staze u Branjinu Vrhu, ali i skulptura goluba u središtu

Projektom su predviđeno osiguravanje pristupačnosti za osobe s invaliditetom i one smanjene pokretljivosti u smislu ulaznog prostora, dvorane, sanitarija i komunikacijskih koridora.

Zahvat na društvenom domu podrazumijeva poboljšanje ispunjavanja temeljnih zahtjeva za građevinu sanacijom građevinske štete nastale uslijed dugotrajne izloženosti atmosferilijama, poboljšanjem energetskih svojstava zgrade, dogradnjom dviju nadstrešnica koje se nastavljaju na krovne plohe postojeće zgrade, te uređenjem okoliša s dodavanjem sadržaja za sport i rekreaciju.

Foto: Grad Beli Manastir

Rekonstrukcijom i prenamjenom građevine osigurat će se adekvatan prostor za provedbu različitih društvenih događanja, što ima pozitivan efekt na krajnje korisnike: udruge, mjesnu samoupravu i općenito zainteresirano lokalno stanovništvo.

– Projekt doprinosi i stvaranju novih radnih mjesta i izravno i neizravno, jer nakon njegova završetka planiramo zaposliti osobu koja će biti zadužena za održavanje objekta, izradu rasporeda održavanja aktivnosti te će ujedno osiguravati kontrolu i nadzor nad korištenjem ove javne površine. Isto tako, pretpostavka je da će uvođenje takvog sadržaja u ruralno područje, gdje do sada nije bilo sličnih sadržaja, biti poticaj razvoju drugih sadržaja te očekujemo i neizravna zapošljavanja kod lokalnih nositelja gospodarskog razvoja – poručuju iz Grada.

Edukacijska staza

Čestica je organizirana tako da je njena površina podijeljena u funkcionalne cjeline: kolno-pješačka površina (natkrivena i nenatkrivena površina sa završnim asfaltnim slojem), dječje igralište koje će se nalaziti u centru dvorišta, na zelenoj površini, sportsko igralište (igralište za mali nogomet sa završnom podnom oblogom od umjetne trave) te pješačka staza odnosno šetnica koja povezuje udaljene dijelove naselja, a ujedno je i edukacijska staza s autohtonom baranjskom florom popločena betonskim/opekarskim elementima.

Ambulanta fizikalne medicine od sada na usluzi stanovnicima Baranje Baranjci više ne moraju putovati i do 52 kilometra na terapije

Foto: Grad Beli Manastir

Osigurat će se i devet parkirališnih mjesta. Bit će to adresa za održavanje proslava, druženja, sport i rekreaciju, dječje igre, sajmove i izložbe, a sve to u obnovljenim prostorima kao što su višenamjenska dvorana s kuhinjom i sanitarnim čvorom, park i dječje igralište, površina sa spravama za rekreaciju, nogometni teren i šetnica.