Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 1072 pregleda
Sudjeluju građani od 18 pa do 60 i više godina

Omiljena zabava: Vukovarci, Vinkovčani i Županjci pravi su kvizomani

Igrači kviza
Foto: Branimir Bradarić
U Vukovaru, Vinkovcima i Županji svakog su se tjedna održavala privatna kviz natjecanja na kojima su sudjelovali deseci ekipa. Sad im je ljetna stanka, ali svi se vesele jeseni i novoj sezoni

Vukovar, Vinkovci i Županja postali su gradovi na istoku Hrvatske gdje se redovito, svakoga tjedna, igraju privatna kviz natjecanja. Ovdje nije riječ o Kviskoteci, Potjeri, Upitniku ili bilo kojoj drugoj inačici kviza koji se prikazivao u Hrvatskoj, ali ovi kvizovi iz mjeseca u mjesec izazivaju sve veći interes građana.

- Krenuli smo samoinicijativno u cijelu tu priču i s nekih pet do šest ekipa. Sada imamo po 25 ekipa koje se natječu svake večeri. Organizirali smo i ligu kroz koju je prošlo ove sezone 35 ekipa - kaže Tomislav Orečić iz Vinkovaca dodajući kako su pravila za održavanje lige preuzeli iz Zadra.

Prema pravilima svaka ekipa sastoji se od maksimalno šest članova. Svaka večer, koja je predstavljala jedno kolo, podijeljena je na četiri kruga od kojih svaki ima po 20 pitanja. Pobjednik večeri je ekipa koja ima najveći broj osvojenih bodova. Pitanja za kviz svaki put slaže druga ekipa koja se te večeri ne natječe. Igra se na način da voditelji večeri postave pitanje na koje onda svaka momčadi, kroz mogućnost dogovora, ima određeno vrijeme da odgovori. Odgovori se upisuju na papir koji se na kraju predaje voditeljima. Pritom je isključena mogućnost bilo kakve pomoći mobitela ili literature.

- Kod slaganja pitanja nema pravila, ali neke smjernice su da svaki krug obuhvati više oblasti, odnosno, da se ne dogodi da imamo svih 20 pitanja samo o sportu. Imamo tako pitanja iz opće kulture, glazbe, filma, politike, sporta, povijesti…-  kaže Orečić.

Čekaju početak nove sezone

Ovakva vrsta kvizova od ovog proljeća igra se i u Vukovaru gdje je ovakav način opuštanja i zabave također naišao na veliki interes građana. U vukovarskom kvizu sudjeluju osobe od 17-18 godina pa do 60 i više.

- Nema tu pravila. Cilj nam je zabaviti se i opustiti. Uz to se uvijek nešto i nauči jer pitanja koja se postavljaju dolaze iz brojnih oblasti. Završili smo s ovom sezonom što se tiče natjecanja, ali smo zbog interesa već započeli planiranje za jesen - kaže Marin Adžaga iz Vukovara.

U vukovarskom kvizu sudjelovalo je do 15-ak ekipa koje su brojale od 3-6 članova. I ovdje se kolo igra po sličnim pravilima kao i u Vinkovcima pri čemu su pri sastavljanju pitanja znali imati i tematske cjeline pa je bilo slučajeva da sva pitanja budu iz samo jedne oblasti.

- Pri sastavljanju pitanja snalazimo se svakako. Tu su neka naša znanja od prije, ali koristimo i knjige, enciklopedije, Internet… Nije cilj postaviti neka jako teška pitanja na koja nitno ne zna odgovor nego se zabaviti i opustiti. Mislim da uspijevamo, a vidim da su i natjecatelji zadovoljni - ističe Adžaga.

Jedan od voditelja kviza u Županji, Slaven Kustura, kaže kako se i u tom gradu kviz odigrava po sličnim pravilima koja vrijede i u drugim gradovima. U Županji se ekipe sastoje od 3-4 člana pri čemu se jedno kolo sastoji od tri kruga s po deset pitanja.

- Ova sezona je završena, ali svi jedva čekamo jesen i početak nove sezone. Lijepo smo se zabavili, naučili puno toga tako da vjerujem da bi uskoro neki od naših natjecatelja mogli postati i dio nekog od poznatih hrvatskih kvizova. Neki su već isprobali se i na tim kvizovima - zaključio je Kustura.