Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Rastoke

Omiljeno izletište, prštavi slapovi i dobra domaća kuhinja

Rastoke, turisti
1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Za razliku od Plitvičkih jezera Rastoke su posebne po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočićima i hridima prije tristo godina ispreplelo ljudsko naselje s mlinicama žličarama

Vodeničarsko naselje na utoru rijeke Slunjčice u rijeku Koranu u Slunju omiljeno je izletište turista, ali i stanovnika Karlovačke županije gdje se, osim razgledavanja prirodnih ljepota, može i pojesti domaća hrana, posebno riba.

Rastoke su nastale igrom prirode na utoku rijeke Slunjčice u rijeku Koranu. Priroda se poigrala modrozelenim vodama rijeke Slunjčice i rastočila ih u mnoštvo prštavih slapova i slapića od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Po svom nastanku Rastoke su zapravo prvi uvod u Plitvička jezera.

Za razliku od tih jezera Rastoke su posebne po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočićima i hridima prije tristo godina ispreplelo ljudsko naselje s mlinicama žličarama. Zbog sklada povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.