Izbornik
Naslovnica Županije
Obrana hrvatskog naroda u Bosanskoj Posavini

"Oni su snivali slobodnu Hrvatsku, a mi i naša djeca živimo taj san"

HRVATSKE ŽUPANIJE povezane su prijateljstvom, uspomenama, ali i nečim puno dubljim i jačim, a to je ljubav prema domovini, istaknuo je župan Marušić na obilježavanju obljetnice
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
U Slavonskom Brodu obilježena je 31. obljetnica pogibije 18 pripadnika 105. bjelovarske brigade HV-a na bojištu Bosanske Posavine

Hrabri pripadnici 105. brigade dali su svoj život u kolovozu i rujnu 1992. braneći opstojnost, slobodu, pravo na život i pravo na dom hrvatskog naroda u Bosanskoj Posavini. Stoga ti poginuli časni ljudi zaslužuju naše puno poštovanje i divljenje – rekao je Željko Paun, predsjednik Udruge 105. bjelovarske brigade, tijekom svečanog obilježavanja 31. obljetnice pogibije bjelovarskih branitelja u Slavonskom Brodu. Bjelovarska brigada stigla je u Bosansku Posavinu u ljeto 1992. godine, kada je veći dio tog područja već bio okupiran. Branili su ga zajedno s ostalim hrvatskim snagama.

Devetorica u jednom danu
Zadaća taktičke grupe bila je obrana hrvatskog naroda na tom području. Povjesničari su danas podijeljeni oko toga je li taj zadatak uspješno izvršen nakon, smatraju neki, čudnog slijeda događaja koji su rezultirali padom Posavine 6. listopada 1992. Tijekom ratnih mjeseci na tom je području u relativno kratkom vremenskom intervalu život izgubilo 18 pripadnika bjelovarske brigade, od toga devetorica u samo jednom danu.

U njihovu čast u Slavonskom Brodu podignut je spomenik ispred kojeg su u petak brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

– Kad se danas klanjamo i molimo kod ovog spomenika, nemojmo pritom zaboraviti i sve druge žrtve Domovinskog rata koje su svojom žrtvom kao i ove ovdje ostavile svima nama u srcu veliku bol. Ta bol i tuga i taj snažan osjećaj žaljenja za izgubljenim životima i nakon 31 godine još se iznimno osjeća i ostat će, uvjeren sam, još dugo u svima nama – istaknuo je Paun.

Pripadnici bjelovarske brigade prošli su mnoga bojišta, a najkobnijim se pokazalo ono u Bosanskoj Posavini. Na ovom su području bili u dva navrata, prvi put od 15. kolovoza do 1. rujna i drugi put od 15. rujna do 29. rujna 1992. godine. U kolovozu je poginulo 16, a u rujnu dva pripadnika ove postrojbe.

Rijeka koju volimo i mrzimo
Brodsko-posavski župan Danijel Marušić rekao je kako su hrvatske županije povezane prijateljstvom, uspomenama, ali i nečim puno dubljim i jačim, a to je ljubav prema domovini. On se slikovito izrazio kako 18 hrvatskih vitezova koji ovdje mirno spavaju gleda u rijeku Savu, koju Hrvati i vole i mrze. Vole je zato što tu žive, ali isto tako i mrze upravo zbog ovakvih događaja. Dodao je kako je Hrvatska danas slobodna, da stoji na granici Europske unije, ali pitanje je bi li svega toga bilo da nije bilo ovih i ostalih hrabrih ljudi.

– U Slavonskom Brodu poginulo je 28 djece, u Brodsko-posavskoj županiji život je izgubilo 750, a u Posavini, s lijeve i desne obale Save, više od tisuću branitelja. To su crne, nevjerojatne brojke. Nema stope Brodsko-posavske županije kao i cijele Hrvatske da nije natopljena krvlju hrvatskih branitelja. Oni su snivali slobodnu Hrvatsku, a mi i naša djeca danas živimo taj san – rekao je Marušić.

Naši izleti ciljano su osmišljeni kako bi dodatno na terenu djeca isprobala u stvarnom životu sve što u vrtiću nauče, kazala je ravnateljica DV "Pčelica" Čazma, Martina Kovač Od prošle godine nose srebrni status Naši mališani odvajaju otpad, ne bacaju hranu, recikliraju Osam godina bavim se proučavanjem slavonske i šokačke kulture i tradicije – kaže Mislav Spoj tradicije i modernog doba Mislava Lešića Đurakovog Mural Slavonski krik – snaše i šokac na električkoj gitari U AKTUALNOM upisnom roku Graditeljska škola Čakovec došla je do 600 učenika, što je sjajan rezultat, uz najavu dobrih jesenskih upisa Velik interes za tehnička i graditeljska zanimanja u Međimurju Tehnička škola Čakovec na 249 mjesta zaprimila je 1290 prijava