Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Općina Klis pripremila paket mjera za pomoć u krizi prouzročenoj koronavirusom

Općinarima 20 posto niže plaće, odgoda i oslobađanje plaćanja niza nameta

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Jedna od mjera o kojima se razmišlja je i besplatna doprema vode za kućanstva bez vodovodne mreže tijekom travnja i svibnja

Kako bi se ublažile negativne posljedice izazvane pandemijom koronavirusa, Općina Klis priprema nekoliko ključnih mjera za pomoć gospodarstvu i mještanima.

Donesen prvi set mjera za pomoć građanima i gospodarstvenicima Odgođeno plaćanje zakupa, vrtića, prisilne naplate, komunalne naknade

Tako je za kućanstva planirana odgoda plaćanja komunalne naknade, roditelji čija djeca pohađaju vrtić bit će oslobođeni plaćanja troškova za ono razdoblje koje djeca neće provesti u vrtiću, a planira se i donošenje odluke o besplatnoj dopremi vode za kućanstva bez vodovodne mreže tijekom travnja i svibnja.

Uspostavit će se mobilni tim za starije, nemoćne i bolesne te će stanovnicima općine, koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, biti dodijeljeni uskrsni bonovi.

Zaustavlja se javna nabava

Kad je riječ o rasterećenju lokalnog gospodarstva, planira se otpis plaćanja najma prostora u vlasništvu općine kao i otpis plaćanja zakupa javnih i zelenih površina te komunalne naknade za poslovne subjekte obuhvaćene odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Odmah po usvajanju planiranih socijalnih i gospodarskih mjera, što će se naći na dnevnom redu iduće sjednice Općinskog vijeća, Općina Klis će na svojim internetskim stranicama objaviti sve detalje i potrebne obrasce kako bi građani i gospodarstvenici imali mogućnost ostvariti svoja prava obuhvaćena paketom mjera.

Kako bi umanjili negativne učinke krize na proračun, u Općini Klis pripremili su i niz mjera racionalizacije.

Riječ je o zaustavljanju svih postupaka nabave, osim kapitalnih projekata financiranih iz fondova Europske unije te isplati udrugama za nužne troškove nastale do 15. ožujka, od čega su izuzeti Crveni križ i Dobrovoljna vatrogasna društva.

Financirano iz europskih fondova Zasjala je noćna rasvjeta na tvrđavi Klis koju je lani posjetilo više od 100.000 ljudi

Pored toga, planirano je i smanjene plaće općinskog načelnika i njegovog zamjenika za mjesece travanj i svibanj u iznosu od 20 posto, a toliko bi za isto razdoblje trebale biti umanjene plaće svih djelatnika Općine Klis, trgovačkih društava u vlasništvu Općine kao i njezinih proračunskih korisnika, osim onih s plaćama nižima od 4500 kuna u neto iznosu. Tijekom travnja i svibnja nije planirana isplata vijećničkih naknada članovima Općinskog vijeća.

– Smanjenje plaće čin je solidarnosti Općine sa svim mještanima koji su pogođeni krizom uslijed pandemije koronavirusa. U ovim neizvjesnim vremenima, svi moramo dati svoj doprinos zajednici kako bismo što prije prebrodili ovo razdoblje. Također, mjerama želimo pomoći poduzetnicima kako bi se u budućnosti očuvala radna mjesta u našoj općini – izjavio je načelnik općine Klis Jakov Vetma.

Sve informacije na Viberu

Napomenimo i to da je Općina Klis osnovala mobilni tim koji stoji na usluzi starijim osobama od 65 godina, onkološkim, kroničnim i nepokretnim bolesnicima za usluge opskrbe hranom i lijekovima.

Narudžbe za sljedeći dan primaju se na broj telefona 240-829 svakim radnim danom od 8 do 14 sati.

Mladi u Klisu Erasmus + projekt Mladi u Klisu učili o suhozidima i zdravoj hrani

U ovoj kriznoj situaciji i u uvjetima zabrane kretanja Općina Klis ima novi komunikacijski kanal – službenu Viber zajednicu unutar koje su dostupne sve službene i potvrđene informacije i novosti vezane za koronavirus, predstavljene su mjere koje se poduzimaju u borbi protiv epidemije, kao i upute i savjeti za svakodnevni život.