Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Financirano iz europskih fondova

Zasjala je noćna rasvjeta na tvrđavi Klis koju je lani posjetilo više od 100.000 ljudi

1/5
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Rekonstruirat će se i topnička vojarna na tvrđavi, sanirati Mali kvartir te zaštititi tvrđava od vegetacijskog obrastanja

Zasjala je noćna rasvjeta tvrđave Klis, jedne od najvažnijih, ali i najljepših fortifikacijskih građevina u Europi, planetarno poznate zahvaljujući serijalu “Igra prijestolja”. Sve je veći broj posjetitelja i sve su bogatiji sadržaji koje nudi tvrđava Klis.

Klis Proračun Općine Klis za 2020. godinu usvojen jednoglasno Uz 39 milijuna kuna vlastitih prihoda očekuju 17 milijuna kuna iz fondova EU

Prošle je godine klišku tvrđavu posjetilo više od 100.000 ljudi, a ne dogode li se globalni poremećaji, ova godina trebala bi biti još uspješnija.

Interpretacijski centar

– Svaka sljedeća godina donosi rekordan broj posjetitelja, a ova rasvjeta čitav je prostor učinila još atraktivnijim i privlačnijim za posjetitelje. Kao Općina puno ulažemo u obnovu tvrđave i obogaćivanje postojećih sadržaja čime doprinosimo ne samo turizmu i razvoju naše lokalne sredine, već i cijele regije – izjavio je kliški načelnik Jakov Vetma.

Rasvjeta Kliške tvrđave financirana je iz europskih fondova u sklopu programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Riječ je o projektu vrijednom 2,4 milijuna kuna.

Kako bi svoju burnu i junačku povijest dočarali i mlađim generacijama, u podnožju tvrđave u svibnju prošle godine otvoren je Interpretacijski centar, turistička atrakcija vrijedna milijun kuna, u kojoj se na moderan način, koristeći najnovija tehnološka rješenja, kompjutorske 3D hologramske projekcije, posjetiteljima predstavlja iznimno bogata povijesna i kulturna baština tvrđave te cijelog kliškog kraja, kao i njegove prepoznatljive gastronomske i enološke posebnosti.

Kliška tvrđava Proslavljene tri godine Narodne knjižnice i čitaonice Klis Čestitka Kliškoj knjižnici: Novcem iz europskih fondova osvijetljena tvrđava Klis

Zahvaljujući natječaju putem ITU mehanizma urbane aglomeracije Split za ljetne pozornice, Općina Klis će nabaviti mobilnu pozornicu, a projektom ukupne vrijednosti 5,444.682 kune, od čega će 85 posto biti financirano europskim novcem, rekonstruirat će se i topnička vojarna na tvrđavi, sanirati Mali kvartir te će se tvrđava zaštititi od vegetacijskog obrastanja.

Načelnik vjeruje da će obogaćivanje sadržaja spomenutim ulaganjima te brojna planirana kulturna događanja, između ostalog i na novoj ljetnoj pozornici, u idućoj godini privući još veći broj posjetitelja, a samim time omogućiti daljnji razvoj ovog kraja.

Prihod od ulaznica

Osim brojem posjetitelja, Jakov Vetma zadovoljan je i ostvarenim prihodima od prodaje ulaznica za tvrđavu.

Klis Investicija od 700.000 kuna U Općini Klis otvorene prve jaslice u koje će se smjestiti dvadesetero mališana

– Od prodanih ulaznica ostvaren je rekordan prihod koji je premašio 5 milijuna kuna, a dio tih sredstava uložit ćemo u ključne infrastrukturne projekte i demografske mjere kojima nastavljamo unapređivati kvalitetu života naših sugrađana – izjavio je Vetma.