Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurje među županijama s najmanje oboljelih osoba

Općine i gradovi pozvani da se svi što prije dogovore o zonama

1/2
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Epidemiološka slika je vrlo dobra, napominje župan Matija Posavec. Otvorene su tržnice, a u Čakovcu je prošle srijede ponovno otvoreno popularno sajmište, ali po drive-in sistemu

Vježbe disanja provodite tri puta dnevno od 10 do 15 minuta, i postepeno povećavajte trajanje do 20 minuta. Sjednite na stolac. Leđa neka budu ravno, dlanovima obuhvatite laktove i podignite ruke iznad glave. Prilikom podizanja ruku udahnite na nos, a prilikom spuštanja izdahnite na usta. Jedna je to od vježbi koje su za kronične bolesnike i starije osobe pripremile djelatnice Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije Županijske bolnice Čakovec, fizioterapeutkinje Iva Kišasondi, Laura Lisjak, Elena Stojkov i dr. Monika Radolović Vidović.

Dobra vijest za ribiče Ipak dopušten pojedinačni rekreacijski ribolov

Vježbati 30 minuta dnevno

– U vrijeme pandemije dok se preporučuje boravak kod kuće, ne smijemo zaboraviti na važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti. Pripremili smo vježbe kojima se poboljšava funkcija srca i pluća, pokretljivost u zglobovima, snaga mišića kao i vježbe koordinacije i ravnoteže kojima se smanjuje rizik od pada i povrede. Neka vas godine i prostor ne ograničavaju, vježbajte s nama – poručuju.

Svakodnevna tjelesna aktivnost, ističu, osigurava fizičko i mentalno zdravlje. Preporučuje se barem 30 minuta vježbanja dnevno uz ponavljanje od tri do pet puta. Vježbe koje se mogu pronaći na internetskoj stranici ŽB-a Čakovec jedan su od inovativnih načina kako pomoći građanima u vrijeme pandemije. Međimurska županija je među onima s najmanje oboljelih.

Tržište nekretnina Za poljoprivredno zemljište 2,84 kune po četvornom metru

Poseban nadzor usmjeren je posljednjih dana prema domovima za starije i nemoćne osobe. U 28 domova smješteno je 1458 korisnika o kojima skrbe 474 djelatnika. Pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač ističe da se u domovima provodi kontinuirano mjerenje temperature korisnika i djelatnika. Svim pružateljima socijalnih usluga omogućen je i rad u smjenama. Posebna skrb vodi se o osobama kojima je potrebna dijaliza i onkološkim bolesnicima.

Kako nije prihvaćen prijedlog da Međimurje bude jedna zona kretanja, načelnik Stožera civilne zaštite MŽ-a Josip Grivec pozvao je gradonačelnike i načelnike da se što prije dogovore oko sporazuma jedinstvenih područja kretanja. Županijski stožer dobio je, naime, tek dio sporazuma iz kojih su neke općine izostavljene.

– Na žalost, nije bilo dovoljno mudrosti da se uvede jedna zona – smatra župan Posavec.

Novosti u zdravstvenom sustavu i svakodnevnom životu građana Proradile gradske tržnice, u bolnicu stiglo pojačanje

Zaprimili 200-tinjak poziva

Kristijan Valkaj, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, kaže da su 22 djelatnika i 65 volontera odradili 544 sati. Obišli su 956 korisnika kojima je bila potrebna pomoć i podijelili 691 higijensko-prehrambeni paket. Od početka krize sedmero djelatnika koji pružaju psihosocijalnu pomoć zaprimilo je 197 poziva. Zdravstvene ustanove dobile su termovizijske kamere pomoću kojih se beskontaktno detektira povišena tjelesna temperatura.