Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Novosti u zdravstvenom sustavu i svakodnevnom životu građana

Proradile gradske tržnice, u bolnicu stiglo pojačanje

1/2
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Na području Međimurske županije radi 4900 OPG-ova, pa je otvaranje tržnica velika pomoć obiteljima koje žive od poljoprivredne proizvodnje. Radno vrijeme tržnice u Čakovcu je od 8 do 12 sati, a unutra će se propuštati maksimalno 30 kupaca

Iz dana u dan stižu nove informacije vezano uz mjere zaštite od koronavirusa. Prošlog tjedna proradile su tržnice. Gradska tržnica u Čakovcu radi od četvrtka, a od petka i ona u Prelogu. Na tržnicama se provode opće mjere socijalnog distanciranja i sve mjere i preporuke HZJZ-a. Radno vrijeme tržnice u Čakovcu je od 8 do 12 sati, unutra će se propuštati maksimalno 30 kupaca koji dobivaju bon za ulaz koji vraćaju kod izlaza iz tržnice. Osigurano je održavanje propisanog razmaka od tri do pet metara između prodavača, za prodaju na klupama trebalo je dodatno postaviti pregrade.

Župan Matija Posavec proglasio prirodnu nepogodu Mraz praćen hladnim vjetrom prepolovit će urod u voćnjacima

Na području Međimurske županije radi 4900 OPG-ova, pa je otvaranje tržnica velika pomoć obiteljima koje žive od poljoprivredne proizvodnje. U Prelogu u ograđenom djelu tržnice može istodobno biti do deset kupaca. Na tržnici će se prvenstveno prodavati voće, povrće i presadnice. Tržnica će raditi od 8 do 11 sati utorkom i subotom. Vezano uz epidemiološku situaciju, dobra je vijest da od 30. ožujka do 5. travnja u Međimurju nije bilo nijedne prijave oboljenja od gripe. Od 16. prosinca do 5. travnja evidentirano je 1896 osoba oboljelih od gripe. I stanje sa zaraženima od koronavirusa je povoljno.

– Sve te brojke koje iz dana u dan pratimo pokazuju izvanrednu disciplinu našeg stanovništva koje doista poštuje upute i mjere koje se svakodnevno objavljuju – kaže župan Matija Posavec.

U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije napominju da su građanima na raspolaganju stručnjaci koji mogu pomoći i pružiti psihosocijalnu podršku na broj 099/221-888.

Policija je tijekom blagdana pojačano kontrolirala imaju li građani propusnice.

Već sutra izaći će se s konkretnim mjerama pomoći poduzetnicima i obrtnicima Posavec: Strategija daje rezultate, ključna je uloga svih stanovnika

Građani koji su se vratili pred Uskrs kućama moraju biti u 14-dnevnoj izolaciji, a prekinuti je mogu samo ako im to odredi liječnik ili epidemiolog.

– Liječnici opće obiteljske medicine upozoravaju da prije 14. travnja ne smiju i neće izdavati potvrde. Također, podsjećam da smo uveli dežurni telefon koji radi sedam dana u tjednu od 7 do 22 sati, a broj je 040/372-372 – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić.

Odjel za fizikalnu terapiju Županijske bolnice Čakovec pripremio je videomaterijale za kronične bolesnike.

Dodatne usluge Timovi na raspolaganju kroničnim pacijentima

– Odjel fizikalne medicine pripremio je videomaterijale s fizikalnim vježbama za kronične bolesnike. To su vježbe disanja, vježbe pokretljivosti zglobova, vježbe snaženja, vježbe istezanja, vježbe koordinacije i ravnoteže. U bolnicu je došao još jedan iskusan specijalist hitne medicine, mr. sc. Mladen Vuljak, jedan od inicijalnih reformatora moderne izvanbolničke hitne medicine u Hrvatskoj – istaknuo je ravnatelj ŽB-a Čakovec dr. sc. Tomislav Novinščak.