Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Župan Matija Posavec proglasio prirodnu nepogodu

Mraz praćen hladnim vjetrom prepolovit će urod u voćnjacima

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija
Međimurski voćar Marko Šarčević procjenjuje da će štete na jabukama biti od 40 do 50 posto, no opasnost nije prošla. Idući se tjedan najavljuju, kaže, opet temperature u minusu pa bi štete mogle biti još 20-30 posto

– Ima jako puno štete u našim voćnjacima. Jasno je to već sad. U svakom bi cvijetu trebalo biti od četiri do pet plodova, a sad se već vidi da su se smrznula dva, tri, negdje i četiri. Vjerojatno je tako i breskvama, marelicama, kruškama – kaže međimurski voćar Marko Šarčević, koji zbraja štete od mraza. Procjenjuje da će štete na jabukama biti od 40 do 50 posto, no opasnost nije prošla.

Matulov grunt u Frkanovcu privlačit će turiste U jedinstvenom centru proučavat će najugroženije leptire u Europi

Najučinkovitiji antifrost sustavi

– Idući tjedan najavljuju se opet temperature u minusu, vegetacija će do tada dodatno probujati, pa bi moglo biti još 20-30 posto – dodaje.

Najučinkovitije mjere zaštite su tzv. antifrost sistemi ili orošavanje, no male su, tvrdi, mogućnosti za njihovu primjenu jer treba jako puno vode.

Međimurski župan Matija Posavec donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode od mraza za područje cijele županije zbog mraza praćenog snažnim sjevernim vjetrom 22., 23., 24., i 25. ožujka. Posljedica je smrzavanje, oštećenje i očekivano znatno umanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i pojedinim povrtlarskim kulturama. Ovisno o lokaciji, zabilježene su temperature od -2 do - 3,2 stupnja Celzijeva, praćene snažnim sjevernim vjetrom koji je dodatno hladio voćke u osjetljivoj fenofazi pred cvatnju ili u samoj cvatnji. Trenutačno je nemoguće procijeniti koliko je stvarno oštećenje. Bit će, navodi, vidljivo tek u kasnijim fazama vegetacije, a Zakon propisuje rok od 50 dana za konačnu procjenu štete.

Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda propisani su rokovi za oštećene od osam dana od dana proglašenja prirodne nepogode za prijavu štete, 15 dana od dana proglašenja prirodne nepogode općinska i gradska povjerenstva unose sve prijavljene štete u Registar šteta i 50 dana za konačnu procjenu.

Godinu dana nakon gradnje sportske dvorane Tri milijuna kuna za energetsku obnovu OŠ Draškovec

Izmijenjeni rokovi

– Uzimajući u obzir mjere za suzbijanje pandemije koje se odnose, između ostalog, i na ograničeno kretanje te djelovanje u svim segmentima poslovanja, neupitno je i otežano postupanje pri dostavi podataka o nastalim štetama kao i procjena šteta općinskih, odnosno gradskih povjerenstava u zakonom propisanim rokovima. Zbog navedenog, Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda putem telefonske sjednice donijelo je zaključak kojim se, zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa omogućuje unos podataka o štetama nastalima zbog prirodnih nepogoda i izvan zakonom propisanih rokova, sve do okončanja mjera koje se odnose na suzbijanje širenja pandemije na području Hrvatske – ističe župan Posavec, koji je zadužio gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda da konačnu procijenjenu štetu prijave županijskom povjerenstvu putem Registra štete u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. 

Dovršava se obnova i dogradnja paviljona 3 Županijske bolnice Čakovec U zdravstvo se ulaže 180 milijuna kuna, uvodi se nova dijagnostika