Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
U spomen na pilota Miroslava Perisa

OŠ Banija dobila spomen ploču, MIG preletio njegov Karlovac

Na 25. obljetnicu pogibije Miroslava Perisa postavljena spomen ploča
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Na svečanosti postavljanja spomen ploče bio je gradonačelnik Damir Mandić, obitelj Miroslava Perisa, vojni djelatnici, te Perisov ratni kolega, brigadir u mirovini Ivan Selak

Na karlovačkoj OŠ Banija ubuduće će biti spomen ploča Karlovčaninu Miroslavu Perisu, ratnog pilotu koji je, braneći Hrvatsku, poginuo 14. rujna 1993. godine, oboren u svom MIG-u u selu Stipan kod Vrginmosta.  

- Pukovnik Peris prvo je bio učenik Područne škole Hrnetić, a zatim Osnovne škole Banija. Bio je odličan učenik, a ljudi koji su ga znali svjedoče da je već potkraj osnovne znao da želi ići u vojnu pilotsku školu - kazala je Antonija Mastelić Milanović, ravnateljica OŠ Banija.

Na svečanosti postavljanja spomen ploče bio je gradonačelnik Damir Mandić, obitelj Miroslava Perisa, vojni djelatnici, te Perisov ratni kolega, brigadir u mirovini Ivan Selak.

- Volio bih da se taj 14. rujna 1993. nikada nije dogodio jer iako smo odradili borbenu zadaću, za mene nikad nije bila uspješna jer ja sam se vratio, a moj pratioc nikada. “Vođo, pogođen sam”, bilo je zadnje što sam čuo od njega toga dana Na žalost, pogođen je i nakon toga pogođen je i raketom i završio je svoj život - prisjetio se s tugom brigadir Selak.

Dodao je da bi dan njegove pogibije najradije izbrisao iz sjećanja, što ne može, ali je ponosan zbog toga što će ga buduće generacije pamtiti i kroz ovaj samoinicijativan potez škole, što nije uobičajeno u državi.
- Zato sam ponosan i zahvalan - kazao  je Selak. 

Perisu u čast, samo 200 metara iznad Karlovca, pa i iznad OŠ Banija, preletio je MIG Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, što je izazvalo oduševljenje učenika koji su nosili majice sa Perisovim likom.

Otvorena prva suvenirnica Gradskog muzeja Karlovac Na starom gradu Dubovcu Otvorena suvenirnica Gradskog muzeja Karlovac