Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
vukovarsko-srijemski HNS:

Konačno osiguran novac za uređenje jedine neobnovljene škole u Vukovaru

OŠ Nikole Andrića
1/7
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Iz HNS-a navode kako im je ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak tijekom posjete Vukovaru prenijela kako su sredstva za obnovu škole osigurana

Poslije godina ukazivanja na problem OŠ Nikole Andrića iz Vukovara, koja je ostala kao jedina neobnovljena osnovna škola u gradu, HNS Vukovarsko-srijemske županije najavio je kako radovi na obnovi kreću iduće godine. Kako navode županijski HNS-ovci ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak tijekom posjete Vukovaru prenijela im je kako su sredstva za obnovu ove škole osigurana.

- Ne želeći koristiti Dane sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. za političku samopromociju, potvrđujem da smo u proteklom vremenu bili u stalnom kontaktu s ministricom Blaženkom Divjak te u tišini dogovarali rješavanje ovog problema. Ministrica je 18. studenog s predstavnicima Vlade RH sudjelovala u vukovarskoj Koloni sjećanja. Jako dobro je upoznata sa situacijom na terenu i činjenicom da je u osnovnoj školi Nikole Andrića ozbiljno ugrožena sigurnost učenika i djelatnika škole. Potvrdila nam je da su osigurana potrebna sredstva za obnovu kako se više nikada ne bi dovodila u pitanje sigurnost djece. Uvjereni smo da obnova kreće iduće godine, čim za to budu ostvarene zakonske pretpostavke - navodi se u priopćenju kojega potpisuje predsjednik vukovarsko-srijemskog HNS-a Nenad Bučko dodajući kako je ministrica Divjak u pet mjeseci učinila ono što nije učinio niti jedan ministar od vremena mirne reintegracije.

Obnova OŠ Nikole Andrića jedan je od 'vrućih krumpira' grada Vukovara, županije ali i ministarstva obrazovanja i Vlade. Radi se o problemu na koji se ukazuje godina i koji se godinama ne rješava. Za to vrijeme djeca borave u objektu koji je neuvjetan za rad i boravak pri čemu je ugrožena i njihova sigurnost.

Tragovi rata vidljivi su na cijeloj zgradi, škola prokišnjava, dio prozora je zakovan, instalacije neispravne… Neke od prostorija su čak i inspekcije zatvarale radi sigurnosti učenika. Procjenjuje se kako je za potrebe obnove OŠ Nikole Andrića potrebno osigurati oko 15 milijuna kuna.