Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
KREDITIRANJE PROJEKATA

Osigurano dodatnih 10,5 milijuna eura za subvencije poduzetničkih kredita

Dožupan Josip Miletić i član Uprave HBOR-a Josip Pavković potpisali su Dodatak ugovoru o poslovnoj suradnji OBŽ-a i HBOR-a
Foto: Osječko-baranjska županija
Potpisan Dodatak ugovoru o poslovnoj suradnji Osječko-baranjske županije i HBOR-a

Kako bi omogućila što povoljnije uvjete kreditiranja poduzetnika i njihovih projekata, Osječko-baranjska županija u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) od 2018. sudjeluje u realizaciji kreditnih programa HBOR-a, odnosno dodatno subvencionira kamate na kredite poduzetnika s dva postotna poena. Ova županija tako je prva u Hrvatskoj omogućila poduzetnicima kredite s kamatom od nula posto, a korisnicima je na raspolaganju bio kreditni potencijal od 90 milijuna kuna – konkretno, 50 milijuna kuna za program "Investicijske privatnog sektora" i 40 milijuna kuna za program "Poduzetništvo mladih, žena i početnika".

– Provedbom ovih programa odobreno je 69 poduzetničkih kredita, ukupne vrijednosti 10,6 milijuna eura, a Županija je subvencionirala kamate u iznosu od 402.000 eura. Međutim, utrošen je kreditni potencijal osiguran za program kreditiranja "Investicijske privatnog sektora" te je sada osigurano dodatnih 10,5 milijuna eura za nastavak ovog programa – ističe županijska pročelnica Ivana Katavić Milardović.

Dožupan Josip Miletić i član Uprave HBOR-a Josip Pavković potpisali su tim povodom Dodatak ugovoru o poslovnoj suradnji OBŽ-a i HBOR-a.

– Zahvaljujući ovim kreditnim sredstvima i sufinanciranju kamata od Osječko-baranjske županije, izgradili su se i opremili mnogi proizvodni pogoni i zato je važno nastaviti ovo partnerstvo. HBOR godinama prati poduzetnike, a u našoj županiji od 2018. godine imamo i dodatno sufinanciranje kamata, s čime nastavljamo u cilju daljnjeg održavanja pozitivne poslovne klime i nastavka ulaganja u našoj županiji – rekao je dožupan Miletić.

– HBOR je samo na području Osječko-baranjske županije financirao oko 1300 projekata, što znači oko tri kredita tjedno. Kamate na tržištu su izrazito visoke te je neophodna ovakva pomoć, subvencija kamate od 2 postotna poena od Županije, što će pripomoći u odluci investitora da uđu u investiciju, a njih ima te vidimo određeni optimizam na tržištu. Subvencija Županija je hvalevrijedna i već je pokazala rezultate – rekao je član Uprave HBOR-a Pavković. 

Ovogodišnji Jesenski sajam jedno je u nizu događanja u Gospodarskom centru OBŽ-a, novootvorenom i modernom sajamskom prostoru koji grad Osijek i Osječko-baranjska županija zaslužuju Mogućnost malim izlagačima i proizvođačima da se predstave na najbolji način Iako živimo u digitalnom svijetu, i izravan kontakt na sajmu je važan Projekt Naturavita osječko-baranjska županija Kroz projekt Naturavita od mina očišćeno 2534 hektara Kopačkog rita ŽUPANIJA godinama iz svog proračuna izdvaja znatna sredstva za infrastrukturu, a pomaže i klubovima i udrugama OBŽ je iduće godine Europska regija sporta Županija s 396.500 eura pomaže ulaganja u sportske objekte i terene