Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Ženska grupa Korak

Osim ženama žrtvama nasilja, pomažu i – nasilnicima

Ženska grupa Korak
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Od početka veljače radi savjetovalište. Od tada su nam se javila i četvorica muškaraca, počinitelji nasilja – kažu iz grupe Korak

Osim žena koje nakon izlaska iz skloništa za žrtve nasilja trebaju pomoć kako bi samostalno mogle nastaviti život, zahvaljujući karlovačkoj Ženskoj grupi Korak i karlovačkom Centru za socijalnu skrb, sada to isto mogu napraviti i počinitelji nasilja, a ne samo žrtve.

Mogu tražiti pomoć, mogu dobiti savjetovanje koje će im pomoći da se promijene.

Otvorena prva suvenirnica Gradskog muzeja Karlovac Na starom gradu Dubovcu Otvorena suvenirnica Gradskog muzeja Karlovac

Pomoć ženama

Upravo zahvaljujući projektu Promjena – korak do sigurnosti započetom lani, a koji će trajati do 2020. godine i za koji godišnje dobivaju 180.000 kuna od Ministarstva za demografiju, Ženska grupa i Centra educirali su dvoje djelatnike koji savjetovanje nude ženama i djeci nakon izlaska iz skloništa, ali i počiniteljima nasilja.

– Lani smo educirali ljude, a savjetovalište radi od početka veljače. Od tada smo radili s dvije žene s četvero djece, a javila su nam se i četvorica muškaraca, počinitelji nasilja, od kojih jedan iz Sisačko-moslavačke županije. Osim što ih šalje Centar, cilj nam je i da se nasilnici sami jave, dakle da žele promjene, a ne da su prisiljeni na to.

U razgovorima vidimo da je njima stalo da im brak uspije, da vole svoje supruge, djecu te da su voljni pronaći način da se promijene, da više ne budu nasilnici. Nije u ovim slučajevima problem alkohol, jer takvi se nasilnici teže odlučuju na promjene s obzirom na to da imaju dva problema: alkoholizam i nasilje. I prije smo imali slična savjetovanja i imali smo uspjehe; spašeni su brakovi, odnosi među ljudi. Jedan nas muškarac, koji je prije dolazio i bio oduševljen naučenim, tako da je sredio život, brak, odnos sa suprugom, uvijek posjećuje i časti na Dan žena. To je odlično, takvim se ishodima uvijek veselimo – kazala nam je Mirjana Duduković iz Ženske grupe Korak.

Osim troje stručnjaka iz Koraka, čak 14 djelatnika Centra za socijalnu skrb prošlo je edukaciju u projektu i moći će raditi sa ženama nakon njihova izlaska iz Skloništa te nasilnicima.

– Žene s djecom nakon izlaska iz Skloništa godinu dana mogu biti u stanu koji smo dobili od Grada Karlovca, u kojem one plaćaju samo režije.

Samostalni život

Tada počinju raditi, neke od njih i prvi put jer su do tada ovisile i financijski o nasilniku, pa im pomažemo kako gospodariti kućnim budžetom, planirati troškove, uglavnom, pomažemo im da se nose s odgovornošću samostalnog života s djecom – istaknula je Mirjana Duduković.

Radićeva ulica u Karlovcu Aglomeracija Karlovac Na Zvijezdi će se urediti kanalizacija, nogostup, popločit će se Radićeva