Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Predstavili se na turističkim sajmovima od Engleske, Nizozemske, Njemačke do Poljske

Osječko-baranjska županija ponovno ruši turističke rekorde

HEDONISTIČKA DESTINACIJA više nema ni tradicionalno nisku sezonu, onu ljetnu
1/3
Foto: OBŽ
U 2023. godini destinacija prvi put bilježi bolje rezultate tijekom ljetnih mjeseci, srpnja i kolovoza, i to uz prevagu stranih gostiju, ističe Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana

Osječko-baranjska županija u turističkom smislu iz godine u godinu postavlja nove rekorde, a 2023. ponovno je najuspješnija turistička godina.

– Prošla je godina bila turistički bogata i aktivna, što se očituje i u rastu destinacije za 13 posto noćenja i dolazaka, kao i povećanju broja dolazaka stranih gostiju. Najveće iznenađenje godine tradicionalno je naša "niska sezona", ljeto, tijekom kojeg je destinacija nastavila rasti, uz ukupnu kulminaciju dolazaka u rujnu – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana.

Porast stranih gostiju
Kao kontinentalna destinacija do 2023. godine Osječko-baranjska županija bilježila je visoku sezonu od travnja do lipnja te od rujna do studenoga, odnosno u vrijeme pred i postsezone definirane na nacionalnoj razini.

– Tijekom ljeta 2023. godine prvi put destinacija bilježi bolje rezultate tijekom ljetnih mjeseci, srpnja i kolovoza, i to uz prevagu stranih gostiju. Od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. u Osječko-baranjskoj županiji ostvareno je 272.339 noćenja i 127.306 dolazaka – dodao je Lukić. Noćenja domaćih gostiju porasla su 5,6 posto, a stranih 23,6 posto. Gotovo polovina noćenja ostvarena je u hotelima, zatim slijede objekti u domaćinstvu, ostali ugostiteljski smještaj te objekti na OPG-u.

Foto: OBŽ

– Predstavili smo se tijekom protekle godine i na brojnim međunarodnim turističkim sajmovima, od Engleske, Nizozemske, Njemačke i Poljske. Važna je bila i organizacija međunarodnog kušanja graševina iz šest zemalja Grow du Monde, s važnim stranim vinskim novinarima i znalcima, koji su tom prigodom obišli cijelu Slavoniju i kušali vina iz cijele Slavonije i Podunavlja, a u Gospodarskom centru OBŽ-a održan je i ovogodišnji "Suncokret ruralnog turizma" – rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Organizirane su i brojne manifestacije, a na Danima hrvatskog turizma održanima u Rovinju ove godine, čak dva od tri finalista za najbolji događaj bili su iz Osječko-baranjske županije, Đakovački vezovi, pobjednici u ovoj kategoriji, i HeadOnEast, koji je ušao u finale.

– Radili smo pola godine na Festivalu i programski ponudili nikad jači sadržaj, no zbog kakvoće zraka uzrokovane požarom u Dravi International nije bilo drugog izbora nego imati "skraćeno" izdanje. Zato već sada pripremamo HeadOnEast 2024. i to s partnerima koji su ove godine stvarno dali sve od sebe da pokažemo što sve znamo i možemo – kaže Jurić.

Autentični resursi
Gostoljubivost ponuđača smještaja prepoznali su i korisnici Booking.com platforme pa je Osječko-baranjska županija lani proglašena najsrdačnijom hrvatskom regijom.

– Destinacija se gradi na autentičnim resursima, koji su u dobrom dijelu ostali sačuvani, te neizostavno na ljudima. Zahvaljujem svim djelatnicima u turizmu na njihovu doprinosu razvoja naše destinacije jer je uz gastro i eno ponudu upravo gostoljubivost Slavonije i Baranje jedan od naših najsnažnijih aduta – naglasio je Lukić.

Ulaganja u smještajne kapacitete na razini županije u zadnjih šest godina ozbiljno su podignula razinu konkurentnosti ponude kroz mogućnost primanja većih grupa, kao prateću kvalitetu. Ukupan broj ležaja krajem 2022. godine iznosio je 5968 kreveta u 643 objekta, što znači porast broja kreveta u odnosu na 2021. godinu od 8 posto te čak 17 posto više objekata. Početkom siječnja 2024. godine broje 6138 kreveta, 735 objekta, što je čak 14,3 posto objekata više, a 2,8 posto kreveta više u odnosu na 2022. godinu.

– Prošla godina dokaz je da Osječko-baranjska županija ulaže znatne napore u razvoj turizma, turističkog proizvoda, promociju i brendiranje naše destinacije. Iz proračuna 2023. godine izdvojili smo više od 600.000 eura za razvoj turizma, dok je ove godine u planu oko 850.000 eura kroz različite programe i potpore. U cilju kreiranja daljnje politike investiranja provodimo projekte koji se odnose na ulaganja u javno-turističku infrastrukturu, u podizanje kvalitete, promociju te sustav upravljanja kvalitetom – rekla je županijska pročelnica za turizam Tatjana Turalija.

Velika su i ulaganja u kulturnu i prirodnu baštinu, osobito kroz europske projekte, pa tako osječka Tvrđa sjaji punim sjajem, Gospodarski centar Osječko-baranjske županije donosi nove poslovne konferencije važne za razvoj poslovnog turizma, dvorac i interpretacijski Tikveš u PP-u Kopački rit nudi nove turističke sadržaje, a uređena su i pristaništa na rijekama važna za daljnji razvoj "cruisinga" na Dunavu i Dravi. Uskoro slijedi otvorenje obnovljenih dvoraca Pejačević u Našicama, kao i ulaganje u obnovu dvorca Eugena Savojskog u Bilju, zatim razvoj novih terminala u Zračnoj luci Osijek.

Zgrada ima građevinsku bruto površinu od 3855,24 m2, a na građevnoj parceli zauzima površinu od 2285,90 m2. Dužina zgrade je 94,77 m, širina joj je 37,73 m i visina tornja 16 m Izrada glavnog i izvedbenog projekta Vatrogasni dom može postati Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa Financiranje se ne može odobriti samo za cijepljenje pasa Javni poziv Grada Vinkovaca Grad sufinancira čipiranje pasa Bespovratna sredstva odobrilo je Ministarstvo kulture i medija putem poziva za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, a riječ je stopi financiranja od 100 posto Posebna pažnja na povijesno vrijedne kuće u Osijeku Za energetsku obnovu zgrada GISKO-a i Barutane 1,7 milijuna €