Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Mimohod i svečana akademija u povodu Dana branitelja Požeško-slavonske županije

Oslobađanje vojarne bilo je prekretnica koja nas je još više osnažila za nadolazeće bitke

Foto: pszupanija.hr
Položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade

Bogatim programom u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, udruge Hrvatski časnički zbor grada Požege i Požeško-slavonske županije pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Grada Požege i ostalih gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije svečano je obilježena 28. godišnjica oslobađanja požeške vojarne i 5. Dan branitelja Požeško-slavonske županije.

Odgovorno gospodarenje otpadom uz racionalizaciju troškova i edukaciju korisnika Započeli radovi na gradnji novog poslovnog kruga požeškog Komunalca

Svečana akademija

Položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade.

Nakon mimohoda ulicama Požege održana je svečana akademija na kojoj je zahvalu i čestitke braniteljima uputio njihov suborac, umirovljeni general, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

– Možda je za Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije mogao biti određen i neki drugi datum, ali oslobađanje vojarne koje je izvršeno 17. rujna 1991. godine bilo je prekretnica koja nam je pružila snažniju spremnost za bitke koje su tek predstojale. Ponosan sam što sam bio dio generacije koja je imala čast da stvori domovinu Hrvatsku te da Domovinski rat ugradi u naš Ustav i temelje hrvatske države. Mi drugu domovinu nismo imali, ali ostavimo mladim generacijama da je nastave izgrađivati i uređivati upravo na tim temeljima snova hrvatskih branitelja, nas i naših prijatelja koji više nisu s nama – rekao je Tomašević.

Cvjetko Obradović, izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, rekao je da je uz sjećanje na obljetnicu oslobođenja vojarne vezano puno emocija.

Tradicionalni Aurea fest ove godine slavi vrijedan jubilej Slavonija će i nakon 50 godina od prvog festivala pjevati u Požegi

Najsvjetlija stranica povijesti

– Koji narod s bijednim oružjem, ali velikim srcem može hrabro i odlučno krenuti protiv velike sile osim nas?

Domoljublje i zajedništvo koje nas je krasilo tijekom Domovinskog rata ostaje kao poruka i zadaća svima nama da taj rat koji je završio pobjedom ostane najsvjetlija stranica hrvatske povijesti – rekao je Obradović.

U sklopu programa promovirana je knjiga “Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu – svjedočanstva”, koju je priredio i izdao HUMS – Hrvatska udruga medicinskih sestara.