Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
poticanje stanovanja

Osmislili program kako mlade zadržati da ostanu živjeti u svome gradu

Vodnjan
Foto: Saša Miljević/PIXSELL/Ilustracija
Cilj je unapređenje položaja i kvalitete života mladih, te pomoć pri rješavanju stambenih problema s kojima se ova populacija svakodnevno susreće

Zbog dugogodišnje gospodarske krize koja je dovela do niza problema, uvjeti života za mlade ljude na području cijele države značajno su otežani. Svjedoci smo iseljavanja mladih u inozemstvo, čime se gubi najpropulzivniji dio stanovništva, mlada, visoko-obrazovana populacija kažu iz Grada Vodnjana. Stoga su inicirali projekt kojem je glavni cilj bio upravo izrada programa za mlade pod nazivom Vodyoung.

Radi se o programu poticanja stanovanja koji predstavlja jedan strateški okvir za budući razvoj Grada Vodnjana. Programom se predviđaju mjere u smislu povoljnijih uvjeta i poticaja za mlade obitelji koje bi imale namjeru kao mjesto svojeg stanovanja izabrati upravo ovaj grad.

Program predviđa mogućnost otkupa nekretnina u starogradskoj jezgri Vodnjana na poček od dvije godine uz priznavanje ulaganja u visini 1/3 vrijednosti izvršenih ulaganja, te osnivanje prava građenja na građevinskim česticama u vlasništvu Grada na rok od 50 godina, uz plaćanje godišnje naknade u iznosu od 1,00 kn/m2.

Cilj ove strateške vizije je unapređenja položaja i kvalitete života mladih, te pomoć pri rješavanju stambenih problema s kojima se ova populacija svakodnevno susreće naglašavaju iz Grada.

Projekt je pažljivo smišljen od strane radne skupine, te su definirani glavni tematski ciljevi: poticati aktivno naseljavanje mladih na području grada, unaprijediti perspektive za život mladih, stvoriti infrastrukturne uvjete te razviti Grad naseljavanjem mlade, visoko-obrazovane populacije.

"Ovim se projektom daje prilika svima koji žele svojim radom i trudom podići kvalitetu života u Gradu Vodnjanu-Dignano, te vjerujemo da će se veliki broj mladih željeti prijaviti za sudjelovanje u takvom Programu i na taj način učiniti naš Grad još boljim i ljepšim mjestom za življenje", poručuju iz gradske uprave.