Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Osnovan prvi mobilni palijativni pedijatrijski tim u Hrvatskoj

Palijativni tim
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Osnivač tima koji će posjećivati najteže male bolesnike je Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, a njegov voditelj je dr. Julije Meštrović

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije prvi je u Hrvatskoj osnovao mobilni palijativni tim za pomoć teško bolesnoj djeci o kojima zbog raznih kroničnih bolesti kontinuirano skrbe roditelji, obitelj i liječnici. Voditelj tima je prof. dr. Julije Meštrović, uz kojega su članovi prvostupnica sestrinstva Miranda Bratim i u dopunskom radu doc. dr. Branka Polić.

Dolazak u dom

Na primanju kod župana Blaženka Bobana istaknuto je kako je u pristupu djeci s kompleksnim kroničnim bolestima nužan cjelovit, holistički pristup, a ne samo usko medicinski. Potrebna je suradnja s bolničkim pedijatrima različitih specijalnosti, a često je potrebna pomoć psihologa, socijalnih radnika, fizijatara, edukacijskih rehabilitatora, stomatologa, logopeda, kao i ostalih stručnjaka. Mnoge se okolnosti mogu razriješiti dolaskom tima u obiteljski dom te ranom intervencijom spriječiti moguće komplikacije koje se odnose na stanje djeteta i podržati članove djetetove obitelji.

– Naš je zadatak postaviti temelje konceptu palijativne skrbi o djeci s kompleksnim kroničnim bolestima, urediti registar s podatcima o tim pacijentima na području naše županije, zatim u suradnji s obiteljima i liječnicima primarne zdravstvene zaštite nadzirati male bolesnike u njihovu domu te uključiti i druge kolege, a osobito mlade liječnike koji će u timu nastaviti naš rad. Moramo se pripremiti za sve veći broj djece kojoj ćemo biti potrebni – rekao je dr. Meštrović, umirovljeni ravnatelj splitskog KBC-a. Istaknuo je dugogodišnju izvrsnu suradnju svih zdravstvenih ustanova na području županije, a rad tima kao nastavak zajedničkog rada u kontinuitetu skrbi o bolesnicima, u bolnici i izvan bolnice.

Doc. dr. Branka Polić naglasila je da je potrebno bolje povezivanje dječje palijativne skrbi s primarnim liječnicima, njegom u kući, patronažom, bolnicom i da djeluju sinkronizirano kako bi se takav cjelovit pristup mogao uspješno primijeniti u praksi.

Župan Boban od srca je zahvalio prof. Meštroviću, dr. Polić i dr. Rađi što su prvi u Hrvatskoj krenuli s konkretnom, mobilnom, palijativnom pedijatrijskom skrbi za oko 40 djece (koliko ih je zasad registrirano u sustavu) na području županije kojoj je takva skrb potrebna.

Primjer drugima

– Velika je ovo vijest ne samo u pogledu unaprjeđenja medicinskih usluga za naše najmlađe, najteže pacijente nego i za njihove roditelji i skrbnike, za njihovu braću i sestre, koji od sada znaju da će im doma doći vrhunski liječnik i medicinska sestra educirana za takvu vrstu skrbi o teško bolesnoj djeci. Ponosan sam što je upravo naš županijski Dom zdravlja prvi u Hrvatskoj prepoznao težinu problema i pronašao način kako ljudski, humano i stručno odgovoriti na brojne izazove s kojima se susreću obitelji naše teško oboljele djece i sama djeca, od kojih su neka od rođenja suočena s potrebom stalnog korištenja različitih medicinskih pomagala i skupih lijekova – rekao je Boban i naglasio kako su primjer i drugima u Hrvatskoj.

Solari na zgradi Županije ULAGANJE Na zgrade Splitsko-dalmatinske županije postavljeni solarni paneli splitsko-dalmatinska županija Župan državljankama Ukrajine dodijelio uvjerenja o znanju hrvatskog jezika Poticanje IT sektora Digitalna Dalmacija uskoro će se useliti u nove, uređene prostore na Splitu 3