Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
inkluzivna farma

Osobe s invaliditetom dobit će mjesto za stjecanje navika potrebnih za svakodnevni život

Inkluzivna poljoprivredna farma
1/6
Foto: Večernji list
Ukupna vrijednost projekta iznosila je 599.900 kuna te je projekt financiran u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda kroz otvoreni poziv 'Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III'

Inkluzivna poljoprivredna farma u Hrastovici, nedaleko Petrinje, postat će dugoročni rezultat netom završenog jednogodišnjeg projekta „Inkluzivni poljoprivredni lanac“ koji je osposobio 45 osoba s invaliditetom i pripadnika ostalih ranjivih skupina iz Siska, Petrinje i Zagreba za rad na uzgoju, preradi i pripremi povrća i jestivog bilja.

Radionica na temu pristupačnosti trgovačkih i ugostiteljskih objekata osobama s invaliditetom Radionica je slijed međuresornih aktivnosti Održana radionica o pristupačnosti trgovačkih i ugostiteljskih objekata osobama s invaliditetom

- Farma će biti jedan poludnevni boravak osoba s invaliditetom koji se ne bi svodio na neke kreativne radove i društvene igre, nego na stjecanje kroz godine neophodnih navika potrebnih za svakodnevni život. Ono što mogu naučiti za svoj neki vlastiti samostalni novi život, koji ih danas-sutra čeka kada nas roditelja više ne bude bilo, definitivno je briga o sebi i samozbrinjavanje. Upravo ove neke aktivnosti koje će se provoditi na Farmi uključuju taj svakodnevni život na selu, znači oni će učiti kako uzgojiti sebi hranu, kako je preraditi i skuhati, obraditi - kazuje Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom SMŽ.

Milković dodaje kako će te aktivnosti njih učiniti i društveno korisnima jer će to što proizvedu na inkluzivnoj farmi predstaviti zajednici kroz štandove i proizvode te tako ispuniti i cilj da Farmu učine samoodrživom.

sisačko-moslavačka županija Potpisani ugovori s 12 asistenata za osobe s invaliditetom

A proteklih godinu dana su u sklopu projekta kojeg su proveli udruga Zeleno Zlato iz Siska te Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Sisak, osposobili 45 pripadnika ranjivih skupina za rad na uzgoju, preradi i pripremi povrća i jestivog bilja.

- Povrće i jestivo bilje uzgajalo se na Gradskim vrtovima Sisak, prerađivalo u Maloj kući u Petrinji, te pripremalo i posluživalo u Centru za kreativno osposobljavanje osoba s invaliditetom u Zagrebu. Time smo oformili lanac i partnerski pristup projektu - rekla je voditeljica projekta Saša Balen Andrić iz udruge Zeleno zlato.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 599.900 kuna te je projekt financiran u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda kroz otvoreni poziv 'Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III'.

Otvoreno Svjetsko prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom u Zagrebu Osiguravanje pristupačnosti Osobe s invaliditetom lakše na događanja u Pučko otvoreno učilište Kutina

Zadovoljni uspjehom provedenog projekta partneri sada nastavljaju suradnju i na temeljima ovog projekta zajedno postavljaju Inkluzivnu poljoprivrednu farmu na Hrastovici, nadomak Petrinje. Ona bi trebala biti trajna.