Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Radionica je slijed međuresornih aktivnosti

Održana radionica o pristupačnosti trgovačkih i ugostiteljskih objekata osobama s invaliditetom

Radionica na temu pristupačnosti trgovačkih i ugostiteljskih objekata osobama s invaliditetom
1/4
Foto: Grad Split
Ispred Grada Splita na radionici su sudjelovali i kolegice i kolege uključene u rješavanje problema pristupačnosti

Županijska gospodarska komora Split u suradnji s Područnim uredom pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu održala je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića radionicu na temu pristupačnosti trgovačkih i ugostiteljskih objekata osobama s invaliditetom.

Projekt Održana regionalna radionica na temu upravljanja ljudskim potencijalima

Radionica je slijed međuresornih aktivnosti dogovorenih na sastanku koji je održan u prosincu prošle godine u Gradu Splitu, a koji su predvodili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Odlučnost Grada da nastavi s intenzivnom provedbom aktivnosti i mjera u cilju poboljšanja pristupačnosti javnim prostorima i ustanovama na radionici je još jednom podvukla zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš: - Iako na ovoj temi radimo ustrajno i intenzivno, prvi puta je promišljamo u turističko-ugostiteljskom segmentu.

Zaveršeni projekti Tri županije uspješno završile projekt Održali šest radionica, tri okrugla stola, edukacije...

Činimo sve što možemo u smislu infrastrukturnih rješenja i prilagodbe javnih prostora i ustanova i učinjen je veliki napredak, no svjesni smo da ima još puno posla, prvenstveno u podizanju građanske svijesti i kulture. Ipak, što više budemo razgovarali i ukazivali na probleme, ali i rješenja i primjere dobre prakse, otvara se sve više mogućnosti za napredak, kazala je zamjenica Hrgović Tomaš.

Ispred Grada Splita na radionici su sudjelovali i kolegice i kolege uključene u rješavanje problema pristupačnosti; savjetnik gradonačelnika Ivica Grubišić, pročelnik za komunalu Damir Ordulj, pročelnica za socijalnu skrb i pitanja OSI Magda Vrvilo te članice projektnog tima Usefall.

Vukovar škola obilježili božićne blagdane Zagrebačka radionica Brigada volonterski uredila zajedničke prostorije Gimnazije Vukovar

Jozo Tomaš, predsjednik Županijske gospodarske komore Split istaknuo je kako pristupačnost važan dio turističke ponude te da prilagodba turističko-ugostiteljskih objekata često ne iziskuje velika ulaganja već odlučnost i svijest koju valja probuditi i potaknuti.  Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita podvukla je zajedničku opredijeljenost za odgovorni turizam pri čemu je pristupačnost osnovni korak u tom smjeru. 

Maja Karaman Grbavac, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom  predstavila je nadležnosti institucije Pravobranitelja kao i važeću zakonsku regulativu, istaknuvši da je unatoč pozitivnom trendu rješavanja ovog pitanja, još uvijek puno problema i prepreka do punopravnog uključivanja osoba s invaliditetom u svakodnevni život.

uoči noći vještica U Gradskom muzeju u Sisku održana radionica kiparenja bundeva

Osobito zanimljivo bilo je čuti prezentacije dvaju predavača i samih osoba s invaliditetom. Siniša Kekić, osnivač  prve turističke agencije specijalizirane za turizam osoba s invaliditetom TravAbled  predstavio je problem pristupačnosti sa turističkog stajališta i ponudio jedno od jednostavnih i ekonomičnih rješenja.

Nailazeći  na brojne probleme u nastojanjima da proširi ponudu pristupačnih turističkih sadržaja , vozila i smještajnih kapaciteta, osnivači agencije započeli su nuditi vlastita rješenja prilagodbe kako bi potaknuli i promovirali pristupačan turizam, to jest turizam dostupan svima.

Edukacija u Zadarskoj županiji Tematska edukacija Radionica za bolju komunikaciju

Jedan je od takvih koraka je proizvodnja jednostavnih, povoljnih, prijenosnih i živopisnih kosina Slopey. Kosine Slopey osobama s invaliditetom, osobama otežane pokretljivosti i majkama s djecom u kolicima omogućuju pristup dosad nedostupnim ugostiteljskim i trgovačkim objekte.

U TravAbledu vjeruju da se takvim jednostavnim i kreativnim rješenjima  može postići mnogo u stvaranju preduvjeta pristupačnosti, što bi na koncu privuklo jedan veliki broj turista sa otežanom pokretljivošću. Naime, osobe s invaliditetom predstavljaju skupinu turista u svijetu koju čini čak 650 milijuna putnika s pratnjom te su veliki turistički potencijal za svaku državu.

MJESEC HRVATSKE KNJIGE U ritmu čitanja: Radionica oduševila najmlađe čitače

Stoga je pristupačnost trgovačkih objekata, kulturnih sadržaja, a posebice ugostiteljskih objekata (kafića, restorana, noćnih klubova i sl.) neizostavan i važan  dio ponude svakog turističkog središta.

I  projekt našeg sugrađanina Stipa Margića nastao je na vlastitim iskustvima. Suočivši se sa šumom arhitektonskih prepreka Stipo je s dvojicom kolega osnovao Liberato. Grupa mladih i entuzijastičnih studenata na Sveučilištu stručnih studija u Splitu izradila je interaktivnu mapu grada Splita koja daje točne informacije o pristupačnosti prostora kako bi osobe s invaliditetom imale lakši i brži pristup tim prostorima.

EDUKACIJA U Labinu održana radionica "Razvoj publike" u sklopu izrade nove kulturne strategije

Sudionici rasprave složni su u ocjeni da pristupačnost osim civilizacijske i društveno odgovorne dimenzije može imati izravne gospodarske koristi što će, vjeruju, dodatno potaknuti aktivniji angažman ugostitelja i hotelijera u prilagodbi njihovih objekata.