Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
EDUKACIJA

U Labinu održana radionica "Razvoj publike" u sklopu izrade nove kulturne strategije

1/3
Foto: Grad Labin
Polaznici radionice bili su članovi Konzorcija za izradu Strategije, djelatnici u kulturi i organizaciji manifestacija, te ostali zainteresirani građani

Druga i završna dvodnevna radionica u sklopu izrade Strategije kulturnog i kreativnog razvoja Labina 2020.-2030., održana je ovoga vikenda u prostoru  Gradske knjižnice Labin. Radionicu je vodio renomirani stručnjak u području kulture i kulturnog managementa, prof.dr.sc. Darko Lukić, dugogodišnji predavač na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i savjetnik u tijelima Ministarstva kulture, a odnedavno suradnik i konzultant na brojnim europskim projektima u kulturi, na međunarodnoj razini, priopćio je Grad Labin. 

Održan jubilarni 25. međunarodni festival "Dani Milka Kelemena" u Slatini Festival koji svojim ugledom briše granice i kulturne razlike između malih i velikih mjesta

Polaznici radionice bili su članovi Konzorcija za izradu Strategije, djelatnici u kulturi i organizaciji manifestacija, te ostali zainteresirani građani, a kroz dva dana edukacija je dotakla brojne teme vezane uz razvoj publike u kulturi, kroz teoretski dio i brojne praktične situacije vezane uz lokalnu problematiku, kao i ideje kreirane od strane samih sudionika, a bazirane na njihovom iskustvu u radu s publikom u lokalnoj zajednici i na lokalnim kulturnim projektima.

Foto: ilustracija

Profesor Lukić objasnio je polaznicima da je razvoj publike jedna relativno nova kategorija, koja se nedavno počela razvijati u okviru Europske unije, no smatra kako je neophodno da se pri izradi kulturne strategije, a posebno na lokalnoj razini, uvaži segment razvoja publike. Na razini cijele EU sve je veća problematika kako motivirati publiku i uključiti je u kulturni život, te se kako u ovom tako i u idućem financijskom razdoblju planiraju u ovaj segment uložiti izdašna financijska sredstva.

VAŽNA OBLJETNICA Obilježeno 20. godina rada biogradske Gradske galerije

Grad Labin u završnoj je fazi izrade nove, desetgodišnje strategije kulturnog i kreativnog razvoja, koja bi se na javnom savjetovanju trebala u svom završnom obliku pojaviti u prvim mjesecima 2020. godine, nakon čega bi išla na prezentaciju i usvajanje pred Gradsko vijeće.